Шехерезада ще бъде играна този петък, 12-ти ноември от 19.00 часа. Снимки Държавна опера - Бургас

Шехерезада ще бъде играна този петък, 12-ти ноември от 19.00 часа. Снимки Държавна опера - Бургас

Два балетни спектакъла очакват бургазлии в Държавна опера този петък, 12-ти ноември. Балетната трупа ще представи в една артистична вечер "Шехерезада" - едноактен балет по музика на Николай Римски-Корсаков и "Романтично" - по музика на Франц Шуберт. Автор на хореографията и режисурата на двата спектакъла е на всепризнатия майстор в сферата на балетното изкуство – проф. Хикмет Мехмедов. Сценографията е на именития Борис Стойнов, художник на костюмите е не по-малко известната в арт средите Цветанка Петкова-Стойнова. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов, репетитор на балетния състав – Галина Калчева.

Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф и на балетната миниатюра "Романтично" по музика на един от най-ярките представители на Романтизма – Франц Шуберт. Сценографията и костюмите са дело на Недко Георгиев, помощник-режисьор е Петър Тихолов,

В двата балетни спектакъла участват солисти и ансамбъл на балетния състав към Държавна опера – Бургас.

В ролите на сцената на Опера Бургас в петъчната вечер в спектакъла "Шехерезада" ще се представят - примабалерината Иванина Иванова – в ролята на Шехерезада, в ролята на Роба - Теодор Цаков, в образа на Шахриар влиза премиер-балетистът Даниел Тичков, а като Евнух ще се представи Светлан Николов. В приказната история, разказана чрез средствата на балета, по музика на Римски-Корсаков, участват и Яна Бердута, Адриана-Мария Манасиева, Даниела Туртуманова Лая Рамон, Ива Овчарова, Ивана Фиалковска, Натали Иванова, Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели, Патрисия Соарес, Лора Пехливанова, Мария Габарова, Кирил Филипов, Стефан Типиков и др. 

В балетния спектакъл "Романтично" по музика на Франц Шуберт, също по хореография и режисура на проф. Хикмет Мехмедов, участват: Иванина Иванова, Полина Иванова, Теодор Цаков, Даниел Тичков, Яна Бердута, Лая Рамон, Стефан Типиков, Кирил Филипов и др.

Галерия