Конкурсът се провежда днес и утре в местността Божура. Снимка Архив Черноморие-бг

Конкурсът се провежда днес и утре в местността Божура. Снимка Архив Черноморие-бг

В продължение на два дни местността "Божура" става средище на народната песен. Рекорден брой от 141 изпълнители ще пеят на XXI Национален Странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура", който ще се проведе днес и утре (27-ми и 28-ми май) в едноименната местност над град Средец. Фестивалът, който има конкурсен характер, е предназначен за деца и младежи на възраст от 4 до 19 години. Той се организира от Община Средец в партньорство със Съюза на тракийските дружества в България и Народно читалище "Пробуда 1897".

Участниците са разделени в пет групи, като петата е за професионалисти от 15 до 19 години. Участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Ваня Монева - председател и членове - Димитър Христов, Лазар Налбантов, Радостина Йовкова, Кристиян Неделчев, Мария Градешлиева и Георги Янакиев.

На 28-ми май ще се състои церемонията по награждаването и концерта на лауреатите и гост-изпълнителите.

Трима души ще получат наградата на Община Средец тази година - певицата Яна Биюкова, Стамен Ганджев - гайдарджия и Дико Палазов - кавалджия.

На сцената на "Божура" в неделя в гала-концерта като гост - изпълнители ще се качат Калинка Згурова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Яна Бийкова, Александра Димитрова, Катя Георгиева, Стоян Ганчев, Панайот Стойчев, Цвтелина Стойчева, Керанка Костова, Антон Гюров, Галя Гильова и гайдарски състав.

В концерта ще участва и Жечка Сланинкова.

Партньор на събора е БНР - Радио Бургас, което от четири години издава и диск с изпълненията на отличените участници.