Два фестивала, посветени на изкуствата, започват в началото на октомври в Бургас - Фестивал на младите в изкуствато и "Порт Прим Арт Фест". Те се организират от гранд хотел и СПА "Приморец" и хотел "ДАС Марина".

Фестивалът на младите в изкуството ще се проведе от 4-ти до 9-ти октомври и ще обедини кино, изобразително изкуство и литература в общ формат. Откриването ще бъде на 4-ти октомври (вторник) във филиала на НХА в Магазия 1 на Морска гара. Ученици, студенти и утвърдени имена в изкуството ще започнат да рисуват заедно по тема "Дълбокото синьо море". Място на платната им наред с морето, ще намерят знаковите за града крайбрежен урбанистичен пейзаж и пристанищната инфраструктура. В края на фестивала творбите ще бъдат експозирани в обща изложба. Част от формата ще бъде и литературно матине, което ще събере млади автори от града – домакин на фестивала. На 9-ти октомври те ще представят специално подготвени произведения в литературните жанрове есе, лирика и проз. Фестивалът предвижда и филмова прожекция. Сред другите локации, които ще обхване са и Графична база "Тодор Атанасов" и остров "Света Анастасия". Културният и арт формат се организира от филиала на НХА в Бургас, Община Бургас и хотел "ДАС Марина".

Станалият вече традиционен "Порт Прим Арт Фест" ще се проведе в дните от 5-ти до 8-ми октомври. По традиция петото му издание ще доведе в Бургас редица интересни творци от българската съвременна културна сцена. Своите нови книги ще представят Яна Борисова, Мария Касимова – Моасе и ръководителят на българските експедиции до ледения континент проф. Христо Пимпирев, за който ще има и прожекция на филм, представена от автора му Георги Тошев. На специално събитие журналистът и продуцент ще представи и "Хамлет от град Левски" - книга и филм за Георги Парцалев. Част от афиша на петото издание на ППАФ са и кинопрожекции на много любопитни за ценителите на качественото кино късометражни ленти от цял свят, част от селекцията на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" 2022.  Своя изложба в рамките на фестивала ще открие и изключителният художник и илюстратор Ясен Гюзелев. Всички тези събития са със свободен вход.

Допълнително, програмата на "Порт Прим Арт Фест" ще представи за първи път на бургаска сцена няколко много интересни събития - музикалният спектакъл на Нина Николина и Калин Вельов - Пендара етно проджект, който събира в едно български автентичен фолклор с екзотични ритми и DJ звучене; Театралната постановка "Място, наречено Другаде“ на един от най-нашумелите съвременни  драматурзи – Яна Борисова; както и премиерната прожекция на филма "Бягство" на режисьора Виктор Божинов. Билети и за трите премиери се продават на каса "Часовника".

Галерия