Ася Петрова и Таня Стоянова дават живот на галерията, където се сформира ново общество. Снимки Лина Главинова

Ася Петрова и Таня Стоянова дават живот на галерията, където се сформира ново общество. Снимки Лина Главинова

Две бургаски художнички - Таня Стоянова и Ася Петрова разкриват магията на рисуването на деца и възрастни. Интересът към тяхното ателие "Wine&Gogh" расте след всяко събитие, което организират в галерия "Георги Баев". Идеята се ражда преди година, но трябва да мине време, за да отлежи и двете да посегнат към четката, за да покажат, какво умеят и да водят ръката на всеки, който иска да се докосне до магията на изобразителното изкуство.

"В София се организират такива срещи, които дават възможност на хора на различна възраст да рисуват. Но ние сме единствените, които ги провеждаме сред невероятната атмосфера на галерия "Георги Баев", сподели Ася Петрова. Уникално, почти неописуемо, е усещането да седиш пред бялото платно с четка в ръка, а срещу теб, на стената, да е окачено платно на невероятния Георги Баев - носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства.

Както идеята, така и името на тяхното творческо ателие се ражда спонтанно - "Wine&Gogh". "Исках в него да присъства вино и името на един художник", разказа Ася. Така се стига до съчетанието на вино и Гог (Ван Гог). Посетителите на ателието имат възможността, докато рисуват и да отпиват вино, подбрано тематично, според вечерта. А логото, дело на графичния дизайнер Мария Станкова, е отпечатано на престилките, които всеки участник слага, за да може спокойно да рисува без да се притеснява, че боята може да напусне очертанията на бялото платно.

Таня и Ася много си приличат. Те, не само са представители на една и съща зодия "Лъв", но са и темпераметни, лъчезарни, търсещи, провокиращи и понякога съмняващи се, изпитващи неувереност към това, което създават. Че са на прав път обаче е повече от ясно. Това го доказват всички желаещи, които идват два пъти в седмицата в галерия "Георги Баев", за да рисуват по избрана от тях тема. Някои от посетителите вече са постоянни. Идват различни хора - семейства с или без деца, приятели, понякога компании.

"И двете сме арт педагози и е много хубаво, че успяваме да разширим дейността си на работа с възрастните. Чрез нашето ателие се сформира хубаво общество и по този начин даваме друг, различен живот на галерията", допълва Таня. И признава, че темите за творческите вечери ги избират заедно с Ася. Двете търсят интересни и малко познати картини, които да привлекат посетители и да ги провокират, докато ги рисуват. На всеки триножник, където е поставено бялото платно за рисуване, има и малка репродукция на творбата, която се рисува.

Двете художнички се редуват коя ще води посетителите стъпка по стъпка до завършване на картината. Те им показват основни техники, как да смесват боите, как да използват четките, как да творят.

"Голямата тайна на успеха е как ще подходиш. Работим на ниво познавателен процес. Хората забравят всичко, потапят се в картината, рисуването им помага, като вид терапия е. Рисуват и научават нещо ново", обяснява Таня.

Желанието на двете художнички е да наложат едно високо ниво, да въведат стандарт в града. Посетителите рисуват върху платно с високо качествени акрилни бои, а накрая на вечерта, след като завършат творбата си и сложат подписа си, я отнасят у дома.

"Вече няколко пъти наши посетители споделят, че рисуват картината за подарък. Няма нищо по-хубаво да можеш по повод да подариш на свой близък произведение създадено от теб", признава Таня.

Все по-често бургазлии избират да купят ваучер за творческото ателие, което да подарят по някакъв повод.

"Предлагаме различни варианти - двама възрастни да рисуват на едно платно или пакет за семейство - майка и дете например. Нашето ателие е подходящо и за фирмени партите, за детски рождени дни. Така децата могат да се забавляват и да научат нещо ново и различно", обяснява Таня.

Досега посетителите са рисували полята на Тоскана, куполите на белите къщи в Санторини, лодки, котки, абстрактни картини. Ателиетата се провеждат всяка сряда и четвъртък след предварително записване.

Галерия