Награда ще се връчи на специална церемония

Награда ще се връчи на специална церемония

Две художнички са номинирани за наградата "Млад художник" на Бургас за 2023 година. Това са Милена Казакова и Петя Димитрова. Отличието "Млад художник на годината" е учредено на името на големия творец Руси Стоянов и по традиция се връчва на 24 май.

Тази година церемонията и празничната изложба ще очаква  ценители и гости в Деня на българската просвета, 24-ти май от 13.00 часа.

Наградата "Млад художник на годината" се присъжда след заседание на деветчленно жури в състав – Добрин Вътев, Митко Иванов, Георги Петков, Стойко Сакалиев, Атанас Стоянов, Николай Ангелов, Елисавета Ангелова, Георги Динев и Диана Саватева, Галина Чернева, съпругата на Руси Стоянов.

Първият носител на наградата е Йордан Ангелов през 2007 година.

В празничната изложба за 24-ти май са селектирани произведенията на 55 автори -както утвърдени майстори, така и млади художници. Експозицията включва голямо жанрово многообразие от живопис, графика и скулптура. С интересни творби участва и Людо Дехек, белгийски художник, който е част от Дружеството на бургаските майстори.

Изложбата е селектирана от Стойко Сакалиев, Георги Петков и Елисавета Ангелова.

Дружеството на бургаските художници е създадено през 1956 година. Към 2022 година негови членове са над 100 творци, чиито произведения представят града ни в България и по целия свят.