СУ Иван Вазов представя иновативната си паралелка за рехабилитатори. Снимки Лина Главинова

СУ Иван Вазов представя иновативната си паралелка за рехабилитатори. Снимки Лина Главинова

Две бургаски гимназии се презентират за първи път на XVII издание на туристическата борса "Вашата ваканция". Тя се провежда на 4-ти и 5-ти април в експозиционен център "Флора" в морския град. Изложението се организира от Бургаска регионална туристическа асоциация под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков и Община Бургас.

"Хубаво е, че на борсата вече се представят и гимназии, в които учениците изучават специалности в сферата на туризма", каза при официалното откриване на изложението Вълчо Чолаков. Това са СУ "Константин Преславски" и СУ "Иван Вазов". В първата гимназия се приемат ученици по професията "Екскурзовод", а във втората - се подготвят за рехабилитатори.

Гостите на изложението бяха поздравени и от генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньотепе, както и от Соня Енилова от Бургаска регионална туристическа асоциация, организатор на борсата.

В изложението, освен общини от региона като Бургас, Средец, Поморие, Приморско, се представя и най-големия морски курорт - Слъвчев бряг. Акционерното дружество, което отговаря за поддръжката на инфраструктура на комплекса и гарантира приятния и спокоен престой на туристите, избрали да почиват тук лятото, участва със свой щанд. Изложбената площ на "Слънчев бряг" АД е непосредствено до тази на щанда на Генералното консулство на Република Турция, която представя възможностите за почивка в южната ни съседка.

На борсата е представен и природен парк "Странджа", както и общини от цялата страна, хотелиери и други.

Бургаското СУ "Иван Вазов" представя единствената в областта иновативна паралелка "Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове". Осмокласниците, които ще бъдат и първият випуск на гимназията от тази специалност, презентираха възможностите за обучение и предимството, което тази професия ще им даде, след като завършат средното си образование. Техни учители са доказани специалисти от Бургас - медицински сестри и лекари, както и преподаватели от Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Учениците ще провеждат своята производствена практика в Специализираната болница за рехабилитация "Бургаски минерални бани" ЕАД. В бъдеще на най-добрите ученици ще бъде предложена практика в Германия. Гимназията ще приема за втора поредна година ученици в тази паралелка, след завършен седми клас и успешно положени изпити.

"Вашата ваканция" продължава и на 5-ти април. Входът е свободен.

Галерия