Фестивалът продължава до 4-ти октомври

Фестивалът продължава до 4-ти октомври

Две журито ще оценяват филмите в тазгодишното 37-мо издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза", който се провежда във Варна. Журито за пълнометражни филми е с председател режисьора Милко Лазаров, чийто филм "Áга" е миналогодишният носител на наградата "Златна роза" и беше избран за българското предложение за наградите "Оскар" за чуждестранен пълнометражен филм тази година.

Членове са операторът Емил Христов, носител на 3 награди "Златна роза" за операторско майсторство, както и "Златна роза" за режисьорския му дебют "Цветът на хамелеона"; актрисата и кастинг директор Жорета Николова; италианката Рената Санторо – селекционер на програмата "Дни на авторите" на най-стария кинофестивал в света – Венеция и Хървойе Хрибар – режисьор, сценарист и продуцент от Хърватия.

Късометражното жури е с председател режисьора Андрей Паунов – носител на най-значимите награди в документалното кино за филмите си "Георги и пеперудите" ("Сребърен вълк" в Амстердам), "Проблемът с комарите и други истории" и др., който работи в момента върху игралния си пълнометражен дебют "Януари", актрисата Ана Вълчанова и кинокритичката от Япония Йошико Минекава.

Фестивалът се провежда от 27-ми септември до 4-ти октомври във Фестивален и конгресен център - Варна.