Две марини и морска гара отварят Бургас към морето до вълнолома, рехабилитация на крайбрежната кейова алея, саниране на склад, озеляване на района и други. "След като минат процедурите в министерството на транспорта, реално тази фаза на проекта може да бъде реализирана за десет месеца", каза Павел Маринов автор на проекта "Супер Бургас". Интерес към него има от реални инвеститори от Великобритания, Италия, Русия и други страни от Стария континент.

 

 

 

"На този етап не е възможно да теглим кредит за реализацията на проекта в условията на криза. Видяхме, че и публично-частно партньорство е много рисковано начинание в този случай. Затова търсим еврофинансиране", каза кметът на община Бургас Димитър Николов, която е парньор в проекта.

Стойността му е 558 091 млн. лева и ще се реализира на няколко етапа. Желанието на местната власт и на "Пристанищна инфраструктура" е да осигурят цялото финансиране за изграждането на инфраструктурата в зоната по оперативни програми с европейски пари. За предвидените там сгради за обществено ползване ще се търсят други инвестиции.

Проектът предвижда отварянето на пристанището на няколко места, изграждането на паркоместа за 5000 автомобила, площад, нова гара, морска гара, две марини - едната от които международна, места за развлечения и други. Проектът ще бъде обвързан и с друг проект "Интегриран градски транспорт", който община Бургас вече започна за прилага също със средства от оперативни програми.

"Нашият проект обаче няма да функционира, ако няма такива или подобни на него в другите пристанищни градове у нас", допълни Павел Маринов. Предвижда се да има морски транспорт, който да свързва центъра на града със Сарафово и Крайморие, както и с Варна, Несебър, Поморие, Созопол, Царево.