Първата регата ще бъде в края на май. Снимка Архив Община Варна

Първата регата ще бъде в края на май. Снимка Архив Община Варна

Две ветроходни регати за килови яхти с участието на екипажи от държави от Черноморския регион ще се проведат във Варна в началото на лятото на 2019 г. Те ще допълнят богатата спортна програма на града в годината, в която Варна е Европейски град на спорта.

VI международна ветроходна регата "Варна Ченъл къп 2019", организирана от Община Варна и яхт клуб "Бавария яхтс"”, ще открие началото на активния състезателен сезон с атрактивни гонки в канала море - езеро и ще събере яхти от България, Румъния, Украйна и Турция. Събитието ще се проведе в дните около 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост.

Месец по-късно Варна ще приеме участниците в набиращото популярност ветроходно състезание "International Black sea championship". На 17-ти и 18-ти юни жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на майсторската надпревара между екипажи от черноморските страни. Варна е етапен град от регатата, организирана от "Istanbul Offshore Racing Club", "Odessa Racing Yacht Club", "Black Sea Sailing Association" – Romania, Морски клуб "Балчик", яхт клуб "Бавария яхтс" - Варна под патронажа на ветроходната федерация на Турция (Turkish Sailing Federation), обясни Лъчезар Братоев от яхт клуб "Бавария яхтс" - Варна.