Георги Дражев/вдясно/ и д-р Петър Бодуров алармират за проблемите на животновъдството в Странджа. Снимки Лина Главинова

Георги Дражев/вдясно/ и д-р Петър Бодуров алармират за проблемите на животновъдството в Странджа. Снимки Лина Главинова

Движение "Антимафия“ апелира да се спре избиването на животни в Странджа. Поводът е създалото се напрежение на животновъдите там, относно предполагаемото заболяване от чума на четириногите. Въпреки, че все още няма потвърждение от взетите кръвни проби за това заболяване, вече в Кости , а и в други селища в Странджа, се посяга към убиване на животните. Това съобщиха днес на пресконференция Георги Дражев  и д-р Петър Бодуров. Двамата бяха категорични, че на срещата са поканили всички бургаски представители на политически сили в парламената, тъй като този въпрос не е политечески, а е от национално значение .Днес на поканата им се отзоваха единствено депутатите от БСП - Димитър Стоянов и Тодор Байчев. Според д-р Бодуров не става въпрос за заболяването чума, след като все още не са дошли резултатите от направените кръвни проби, изпратени в лаборатория във Франция. Той дори задава въпроса, защо в чужбина, след като България има добри ветеринарни специалисти и лаборатория в София. "Ние не сме уверени, че става въпрос за чума, екзотична болест. Този вирус може да бъде неотрализиран в нашите географски ширини. Нелогично е да се смята, че болестта е дошла от Турция, където според него има перфектна ветеринарна практика. Той, както и Георги Дражев, настояват да бъде променено законодателството и да се спре с масовото избиване на животните. Да се върнат старите ветеринарни практики, да се правят ваксини на животните. От 5 години в Странда не е пръскано срещу комари, а именно те са носители на заболяването чума. Д-р Бодуров засегна и не по-малко важния въпрос относно мястото , където се избиват заразените животни. Според негови източници, това се правело в дерета в близост до селата. "А това е много опасно, тъй-като заразата може да се предаде именно от погребаните животни", заяви д-р Бодуров. Умъртвените животни трябва да бъдат изгаряни в екарисажи, каза още ветиринарят. 

Час преди пресконференцията на движение "Антимафия", бургаските депутати от БСП Петър Кънев, Николай Тишев, Димитър Стоянов и Тодор Байчев на тяхна пресконференция също алармираха за проблемите със избиването на животните в Странджа  Те предлагат промяна в законодателството. и свикват в сряда извънредна среща в парламента с ръководството на Министерството на земеделието.Там ще се дискутира въпросът за създалата се ситуация. Ще бъде поставен и проблемът какво ще е заплащането на стопаните, чиито животни са унищожени, както и ще бъде поставен въпросът за въвеждане на ваксинации при животните. Срещата е насрочена за 11.30 часа и на нея са поканени всички бургаски депутати.

Животновъдът от село Веселие Стоян Иванов алармира, че от вчера, 1-и юли излязла забрана, да не се изкупува прясното мляко от производителите от неговото село и околностите на Странджа. Мъжът е притеснен, че нито един производител от района няма застраховка на животните си. Той припомни, че вече от няколко години застрахователните компании отказват застраховането на животни. Определяли го, като рисково. На времето ДЗИ правеше застраховки на животни, държавата заставаше зад производителите, а сега  не. Ако върви със същото темпо, ще останат малцина животновъди и България ще бъде обречена да гладува, ще има липса от месо и млечни продукти. 

Галерия