Митрополит Гавриил е един от тримата претентенти за патриаршеския престол. Снимка Авторът

Митрополит Гавриил е един от тримата претентенти за патриаршеския престол. Снимка Авторът

Ловчанскитя митрополит Гавриил за втори път е кандидат за патриаршеския престол. Тримата достоизбираеми митрополити, които ще участват в избора за нов български патриах бяха определени на заседание на Светия синод. На него присъстваха 14-те митрополити. В изборното бюро участваха Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил и Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Арсений.

Гласуването се проведе в 42 тура. На първи тур с 11 гласа бе избран Врачанският митрополит Григорий. Гласуването продължи като за достоизбираеми кандидати за патриаршеския престол бяха излъчени Видинският митрополит Даниил с 9 гласа (на тридесет и втори тур) и Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа (на четиридесет и втори тур).

През 2013 година Синодът трудно определя тримата кандидати за патриаршеския престол, след концчината на патриарх Максим. На 15 и 16 февруари 2013 г. Светият синод на БПЦ, след много трудни гласувания - в 26 тура, избра тримата кандидати за патриарх - Старозагорския митрополит Галактион, Русенския митрополит Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил. Митрополит Галактион беше избран на 15 февруари с 10 гласа от Синода, а митрополитите Неофит и Гавриил - на 16 февруари, с девет гласа.

В деня на патрирашеския избор най-много гласове получава Русенскитя митрополит Неофит и той става патриах до кончината му през март. Това налага и провеждането на нов избор за патриарх. 11 години по-късно митрополит Гавриил отново е в тройката на достоизбираемите митрополити.

Изборът за нов патриах ще се проведат на 30-ти юни.