Дъждът измил скелет при разкопки в Созопол

с църквата в рамките на крепостта.

 

Финансовият министър Симеон Дянков бе на място на разкопките днес. Подопечното му ведомство е осигурило средства за архологическия сезон в града, в размер на 250 000 лева. Същото министерство ще финансира и реставрацията и консервацията на манастира "Свети Йоан Предтеча" на остров Свети Иван, където бяха открити мощите на свети Йоан през лятото на миналата година.

С няколко часа закъсня Симеон Дянков днес. Той бе на неофициално посещение и бе посрещнат в Созопол от областния управител Константин Гребенаров, който е родом от тук. Двамата заедно с директора на Националния исторически музей в столицата Божидар Димитров, видяха как вървят и реставрационните дейности в църквата "Св. Св. Кирил и Мтодий", където ще бъдат пренесени откритите мощи на светеца. След това посетиха разкопките в Стария Созопол. Ръководителката на екипа Кръстина Панайотова показа на министъра и областния управител находките, открити тези дни на терена. Преди няколко дни археолозите намериха шишенце от френски парфюм, закопано в основите на разкрития параклис. На шишенцето се чете фабриката, където е бил произведен във Франция, която съществува и днес по думите на Кръстина Панайотова. Тя показа находката на министър Дянков.

Според стар обичай тук, в Созопол, при строеж на църква или дом в четирите ъгъла се вгражда кандило с миро и светена вода.