Премиерата на Небе Земя е на 29-ти юни в Бургас. Снимки Дюн

Премиерата на Небе Земя е на 29-ти юни в Бургас. Снимки Дюн

Танцова компания "Дюн" ще представи премиерно новия си спектакъл "Небе Земя". Той изследва време-пространството, в което Духът си спомня Душата, темите за границите между материалния свят и Духа и липсата на такива. Какво ще помни Душата от земния си път, какво се крие между енергиите ни и как се свързваме с Духа са част от въпросите, които хореографът Петя Стойкова поставя пред танцьорите си. Процесът на създаване, който протича почти година, привлече към себе си талантливи изпълнители и музиканти.

Музиката, създадена специално за спектакъла, включва авторски песни на Тедоора Станчева ("Прегърнат облак") и музикална среда от Цветан Момчилов, Иван Наньов и Мартина Стефанова.

Танцьорите Велизар Груев, Елена Маринова, Катина Дишков, Неделя Ганчева, Радослав Йорданов, Цветина Матова, Хелин Хасан са и съавтори на представлението, като привнасят в него собствени монолози и движенчески интерпретации. Специално участие в постановката има и малката Лора Славчева.

Костюмите са дело на бургаския костюмограф Петя Петрова.

Танцова компания "Дюн" е една от първите независими танцови трупи в България. Компанията е основана преди повече от 30 години от Петя Стойкова и приятели. През 2022 г. трупата отбеляза значителен успех с реализацията и многобройните представяния на спектакъла "Ритуали на душата".

"Всички процеси по представления започват много по-рано от репетиционния период. Самите репетиции започват от момента, в който се срещат танцьорите и пребивават в едно пространство. Частите на едно представление са живи, отдавна чакани въплъщения и реализация на това, в което вярва творецът. Когато вярата е споделена от участниците - това е магия. Нито един спектакъл не е само спектакъл, ако е истина.

"Небе Земя" разглежда темата за човешката сърцевина – вътрешното пространство, в което се преплитат всички версии на Себе. В това пространство, като в сън, се появяват символични образи на човешкия жизнен опит и душа.

Измерението Небе Земя е между Времето и Пространството, една особена вътрешна среда-сън, в която човек формира Душата си или Душата си формира тяло", споделя хореографът Петя Стойкова.

Премиерата на спектакъла е на 29-ти юни от 19.30 часа в залата на НХК.

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община Бургас и Национален фонд "Култура".

Билети се продават на касата на НХК.

Ако искате да подкрепите творчеството на компания "Дюн", можете да си закупите спонсорски билет на стойност, каквато прецените. С този билет вие подпомагате съществуването на компанията.

Галерия