Оперетната прима и директор на Музикалния театър - Еделина Кънева е тазгодишния носител на приз Емил Чакъров. Снимки Държавна опера Бургас

Оперетната прима и директор на Музикалния театър - Еделина Кънева е тазгодишния носител на приз Емил Чакъров. Снимки Държавна опера Бургас

Еделина Кънева - оперетна прима и директор на Музикалния театър "Стефан Македонски", е тазгодишният носител на награда "Емил Чакъров". Отличието ще бъде връчено на новата носителка на 30-ти август на церемония за закриване на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров". Те се организират от Държавна опера Бургас в партньорство с Община Бургас.

Финалът ще бъде поставен с "Моя прекрасна лейди" от Фредерик Лоу. 60 години след световната премиера на един от най-популярните мюзикъли - "Моя прекрасна лейди", с Рекс Харисън и Одри Хепбърн в главните роли – във филмовата версия, предстои и прочутото бродуейско заглавие - този петък от 20:00 часа на сцената на Летния театър в Бургас.

Преди началото на спектакъла ще бъде връчен приза "Емил Чакъров" на Еделина Кънева. Отличието се дава от 2011 година.

Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА "П. Владигеров". Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаска Държавна опера. Следват три сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг. От 1996 година е премиер-солистка в НМТ "Стефан Македонски". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: "Котки", "’Някои го предпочитат горещо", "Уестсайдска история", "Вълкът и седемте козлета". Гост-солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Българската национална телевизия

От 2012 г.  е преподавател в НМУ "Любомир Пипков", специалност "Поп и джаз пеене", а от 2017 г. е музикален режосьор в "Александра Аудио". Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

От 2000 до 2010 година е постоянен гост - солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ. Участвала е многократно на фестивалите: Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фествали в Гърция, Израел и Германия.

През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска опера и балет "Мамма миа" с режисьор акад. Пламен Карталов, в който  изпълнява главната роля на Дона Шеридан. Директор на Държавния музикален и балетен център "Стефан Македонски" - София. 

Галерия