_DSC9895

_DSC9895

Един министър и двама зам.-министри водят листи в Бургас

трети е - Метин Мюмюнов. И двама бивши заместник-министри влизат в пряк двубой в предизборната кампания. Бившата заместник-министърка по екология в правителството на Бойко Борисов - Ивелина ВасилеваDSC_6991, ще води листата на ГЕРБ в родния си Бургас. Преди да седне в креслото в екоминистерството, Василева беше зам.-кмет по евроинтеграция в община Бургас. На нея се дължат и редицата успешни европроекти, които общината реализира. Веднага след нея в листата е областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, а трети е Иван Вълков - общински председател на партията в Бургас.

Другият заместник-министър е Димчо МихалевскиDSC_8661-1, който ще води листата на "Коалиция за България". Михалевски бе заместник в министерството на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на лидера на БСП - Сергей Станишев. Веднага след него в листата на коалицията е Христо Монов, а трети - областният лидер на БСП Бургас - Атанас Зафиров.

Две хотелиерки влизат в борбата за разпределение на 14-те депутатски мандата за Бургас. Това са Елена ИвановаDSC_5574 и Мария Инджова. Елена Иванова е избрана да води листата на "ВМРО - Българско национално движение". Мария Инджова DSC_3234пък е първа в редиците на "Ред, законност и справедливост". С тази партия тя се яви и на местните избори преди година и половина.

Друго знаково име в родната политика отново ще участва в изборите. Последен в листата на "Горда България" на Слави Бинев (евродепутат и бивш член на "Атака") е проф. Кръстьо Петков - лидер на Обединения блок на труда и бивш депутат. Водач на листата е Стоян Георгиев.

Един от приближените до строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи - Живко Табаков също прави заявка за влизане в голямата политика. Табаков е четвърти в листата на партията на Миглена Кунева - "Движение България на гражданите".DSC_8173

14 са депутатските места за Втори многомандатен избирателен район. Как ще бъдат разпределени те зависи от избирателната активност. Големите партии, като ГЕРБ и БСП дадоха своята заявка. Бившите управляващи смятат, че в следващия парламент ще имат 7 депутати от Бургас. От "Коалиция за България", част от коята е БСП, смятат да удвоят резултата си от предишното Народно събрание и след 12-ти май да разчитат на 4-ма свои представители от Бургас.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова