Паметник на Бора Сюелкан бе открит в двора на Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Снимки Лина Главинова

Паметник на Бора Сюелкан бе открит в двора на Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Снимки Лина Главинова

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на жертвите на тероризма в двора на Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Церемонията започна с изпълнение на националните химни на Република Турция и на Република България, а поводът бе откриването на монумент в памет на Бора Сюелкан (1937-1982 г.) - аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас.
"На днешния 9-ти септември преди 36 години дипломатът е бил убит следобед пред входа на дома му в бургаския комплес "П.Р. Слвейков" от терорист", припомни в словото си Нурай Иньонтепе - генерален консул на Република Турция в Бургас. За откриването на монумента в морския град дойдоха много гости от Турция, София, Бургас и страната.
Паметникът е дело на скулптура Юксел Мюрветов. Повече от една година е отнело изработването му. Авторът, които е родом от Балчик, живее и работи в София, е предложил три проекта. Обелискът в памет на дипломата Бора Сюелкан е с информация на турски и български език. Подобни паметници на турски дипломати, жертви на терористически атаки по света, вече има издигнати и в други държави, припомни в словото си заместник-министърът на външните работи на Република Турция посланик Фарук Каймакджъ. Обръщения към присъстващите на церемонията отправиха - д-р Хасан Улусой - посланик на Република Турция в София, Йорданка Ананиева - зам.-кмет на Община Бургас, Владимир Бошнаков - директор дирекция "Отбрана и мобилизационна подготовка" в Областна управа в Бургас. Сред присъстващите бяха Хюсеин Ергани - генерален консулт на Република Турция в Пловдив, представители на посолството на Азербайджан в София и други.  

Галерия