Договорът между министерството и ВиК - Бургас бе подписан на 16-ти юни миналата година. Снимка Черноморие-бг

Договорът между министерството и ВиК - Бургас бе подписан на 16-ти юни миналата година. Снимка Черноморие-бг

Европейската комисия със свое решение одобри предоставянето на сумата от 145 731 800 лева за изпълнение на първи етап от проекта "Интегриран воден проект за област Бургас", който се реализирана от ВиК - Бургас и се финансира по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020", съобщиха от водното дружество в морския град.

Договорът между министерството на околната среда и водите и ВиК дружеството бе подписан на официална церемония в Бургас на 16-ти юни 2020 година. Но една сега ЕК одобри осигуряването на финансирането.

324 566 жители на Бургаско бенефициенти на проект на ВиК

Най-мащабния ВиК проект за Бургаска област предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации с над 10 000 еквивалент жители на територията на осем общини в Бургаска област – Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Проморско и Царево. Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева.

Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води и реконструиране на три други, както и реконструкция на две пречиствателни станции за питейни води.

C ycпeшнoтo изпълнeниe на проекта 324 566 еквивалент жители ще имат достъп до подобрено отвеждaне и пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.

В обхвата на проекта се включва надграждане на SCADA система и изграждане на GIS система за обособената територия на "ВиК" ЕАД Бургас. Системите ще са част от интелигентна измервателна инфраструктура за мониторинг на потреблението на вода с цел оптимизиране на мрежовите операции и ефективността в реално време.

В първия етап на "Интегриран воден проект за област Бургас“ ще се реализират дейности по реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в агломерациите Бургас ( включително Меден Рудник и Сарафово), Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Ще бъдат реконструирани и участъци от деривация "Ясна поляна" и деривация "Камчия - юг". Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ "Бургас", ПСОВ "Меден рудник" и ПСОВ "Обзор". Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ "Камчия" и ПСПВ "Ясна Поляна". В първия етап ще започне и изграждането на GIS система и SCADA система.

Изпълнението на втори етап от проекта включва реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в агломерациите Поморие, Несебър, Обзор, Крайморие, Черноморец, Созопол, както и още три участъка от деривация "Ясна поляна" и един участък от деривация "Камчия - север".

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 година.