Иван Бърнев играе главната роля във филма

Иван Бърнев играе главната роля във филма

Екипът на флма "Житие" идва за бгаската му премиера, която е планирана за 24-ти март в рамките на "София филм фест на брега". Прожекцията е в зала "Точно Русев" на обновения Културен дом Бургас (бивш Дом на НХ б.р.) от 18.00 часа. Гости на прожекцията ще бъдат режисьорите Георги Стоянов и Войчех Тодоров, актьорите Иван Бърнев и Надя Керанова и продуцентите Поли Ангелова и Николай Тодоров.

"Житие" е последният проект на режисьора и сценарист Красимир Крумов-Грец, който той започва непосредствено преди края на жизнения си път. Филмът разказва за тринадесетгодишният Иво, който след смъртта на майка си развива свръхчувствителност в добавка към богатото си въображение и трудния характер. Той не може да се примири с вината на баща си и фалшивите му интелектуални амбиции като телевизионен режисьор. Този бунт намира израз в бягство от дома, което води до сприятеляването на Иво с безработния Иван, който се превръща в негов ангел пазител.

След като Красимир Крумов-Грец си тръгва от този свят, продуцентите са раздвоени дали да продължат работата по филма без него. Решават в памет на режисьора да завършат последния му проект. Обръщат се към най-близкия сътрудник на Грец – оператора Войчех Тодоров и един от най-опитните български режисьори – Георги Стоянов. Георги Стоянов e режисьор и сценарист на десетки филми, сред които "Случаят Пенлеве", "Щурец в ухото", "Константин Философ". Войчех Тодоров е кинооператор, режисьор и сценарист на игрални, документални филми и телевизионни сериали. Двамата заедно успяват да завършат филмовия проект "Житие".

Главната роля във филма е поверена на Иван Бърнев, а сред останалите актьори са Малин Кръстев, Любов Любчева, Надя Керанова и младият Ивайло Савов в ролята на Иво.

"Житие" бе показан с успех на кинофестивала "Златна роза", където филмът получи две престижни награди. Иван Бърнев бе удостоен с Наградата за най-добра мъжка роля "за автентичното и минималистично актьорско превъплъщение, изграждащо мощен образ", а Специален диплом на журито бе присъден на филма "за положените усилия на продуцентите, режисьорите, оператора и монтажиста да доведат до край този сложен проект за мълчаливата човешка добрина". Съпругата на покойния Красимир Крумов-Грец – Елена Крумова споделя след прожекцията, че се "радва и е развълнувана, че във филма са запазени търсенията и стилистиката на Грец".

XIX издание на "София филм фест на брега" ще се проведе от 18-ти до 26-ти март в Културен дом Бургас. Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели. Медиен партньор е сайт "Черноморие".