Екипът от ученици и учители проведе мобилността в Кипър. Снимки ПГМЕЕ

Екипът от ученици и учители проведе мобилността в Кипър. Снимки ПГМЕЕ

През периода 3-7-ми февруари 2020 г. екип от ученици и учители, работещи по проект “6 YES!“ осъществиха поредната мобилност, която се състоя в Република Кипър. Конкретната цел на посещенето бе тимовете на всички страни - участници в проекта да  представят своя продукт под формата на видеа, показващи визията на сегашното поколение за  бъдещето на младия европеец към 2050 г. Българският екип бе ангажиран със създаването на две видеа по следните от работните теми:

- Развитието на туризма и културното наследство в България;

- Развитието на  технологиите и комуникациите в страната ни;

Представянето на видеата се осъществи на висок форум под формата конгрес, организиран от кипърските партньори, озаглавен "Connecting people, Crafting tomorrow", и се проведе на 4-ти и 5-ти февруари. В него участваха като гост - лектори кметът на град Пафос, професор от университета в Солун, директорът на програмата "Еразъм +" за  Кипър и бившия министър на културата на Гърция и евродепутат.

За нас е радост и удовлетворение, че единствено българският тим (сред всички партньори - участници в проекта) бе избран да заснеме и представи две видеа по посочените теми. Едното видео представя идея за създаването на иновативно захранващо устройство, замислено и проектирано от ученик на ПГМЕЕ и участник в проекта Христо Груев от 9 "и" клас. Другото видео презентира най-големия към момента открит исторически парк в Европа и включваше  проведено интервю с неговия създател Ивелин Михайлов. Видеата показаха и защо тези иновации са важни за бъдещето на Европа. Учениците Христо Стойков, Димитър Чучулиев и Валентин Димитров представиха пред авторитетната аудитория нашите разработки и впечатлиха с демонстрираната увереност и артистизъм.

В рамките на периода на мобилността, учениците се запознаха с училищния живот на училището - партньор, като посещаваха часовете по различни учебни предменти на своите домакини.   

Всички участници в проекта посетиха значими исторически обекти в Кипър и обогатиха познанията си и впечатленията си за историята и създаденото от хората, населяващи земите на Кипър, като част от наследството на обединена Европа.

По време на мобилността бе заснет филм с всички участници, който заедно с видеата ще финализира проекта и неговите резултати на последната мобилност в Брюксел пред евродепутатите на страните - партньори в “6 YES!"

Последната вечер официално бяха връчени сертификатите на участниците от директора на училището Андреас Йосиф.

Тази мобилност създаде много приятелски контакти и положителни емоции за всички нас!

Ето и изказванията на учениците от екипа:

Христо Стойков - "Моето впечатление за Кипър е само позитивно. Още от първите дни разбрахме колко гостоприемни са хората, като ни поканиха в домовете си и опитахме традиционното им ястие - сувла. В работните дни представихме своите видеа, за които сме повече от горди. Заснехме и филм, който ще се представи пред парламента в Брюксел. Разменихме идеи и за развитието на Европа и нашето съвместно бъдеще".

Валентин Димитров - "Моето впечатление за Кипър е главно от почистените улици и красивата гледка. Запознах се с много приятни хора, които ме приеха като приятел. Всички бяха дружелюбни и услужливи. Представихме българския отбор с две видеа, които впечатлиха публиката.Споделихме идеи и емоции. Благодаря!"

Димитър Чучулиев - "За мен престоят в Пафос бе едно невероятно и незабравимо приключение. Всички хора са грижовни и дружелюбни, живеят по различен начин от нас. Създодохе много приятели, включително с тези, които не са част от проекта и се сближих с тях. В работните дни всичко мина успешно, представихме нашите видеа с ъс самочувствие за добре свършена работа и снимахме материал за предстоящия филм за Брюксел. Всичко беше красиво и приятно и смятам да посетя Кипър и приятелите си отново".

Ние, участниците в проекта благодарим за възможностите, които създава  програмата "Еразъм +"!

Благодарим за цялостната помощ, подкрепата и пакет от дейности на ръководството на ПГМЕЕ!

Благодарим и на всеки един член на екипа!

Галерия