В рамките на инициативата ще бъдат реализирани десет събития, първото е тази събота. Снимка БФБ

В рамките на инициативата ще бъдат реализирани десет събития, първото е тази събота. Снимка БФБ

Нова инициатива ще насърчи по-голямата свързаност между трите езера и местната общност в Бургас. "Бургас на три езера" е насочена към екотуризма и повишаване на знанията за морето и езерата. Инициативата е ръководена от Българска фондация "Биоразнообразие" и Мюнхенски университет "Лудвиг Максимилиан". Целта е заедно с общността да се създадат новаторски, социални и екологични интервенции за подобряване на местното крайбрежно развитие.

Това ще се случи чрез:

- Създаване на поредица от събития за гражданска наука и ангажиране на местната общност;

- Преместване на съществуващото изложбено пространство симБиотично на по-достъпно и постоянно място като част от информационен център на Атанасовското езеро, насърчавайки по-голяма свързаност между общността и езерото;

- Развитие на допълнителни екотуристически дейности, образователни курсове и обиколки с гид около езерата и морето.

Първото събитие от новата инициатива стартира на 6-ти април, събота, и носи името "Градски изследователи". Началото му е от 10.00 часа пред Пантеона. То ще се проведе в Морската градина на Бургас, за да помогне на неспециалистите да разберат повече за биоразнообразието на града. Събитието ще бъде отворено за бургазлии и гости и ще ги научи как да събират научни данни и познание, използвайки само набито око и своите смартфони. Това ще бъде първото от десет подобни събития.

"Този пилот ще бъде важен за Бургас по много различни начини. Разработването на по-разнообразни туристически и развлекателни предложения в Бургас, ще привлече по-разнообразна (туристическа) публика, особено по-високоплатежоспособни и с екологично съзнание посетители, което ще предостави по-добри икономически възможности за (младите) местни жители. Пилотът ще помогне да се отговори на общата нужда от по-високи нива на осведоменост по отношение изменението на климата и ролята на бургаските влажни зони за смекчаване и адаптиране", споделя Радостина Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие".

"Една от допълнителните нужди, които общността изрази и на двата семинара, които организирахме досега, беше за по-добра свързаност между зелените и сините пространства на Бургас. С нашия пилот се надяваме да отговорим на тази нужда както физически - например като се опитаме да създадем информационен център за Атанасовското езеро или като обновим съществуващите маршрути около него – така и по отношение на ежедневието им, поради което ние поставяме акцент върху обиколките и гражданските научни инициативи", смята д-р Анна Антонова, Мюнхенски университет.