Министър Димитров (вляво) подписа преди 5 месеца с ВиК - Бургас проект на стойност 459 милиона лева. На церемонията присъства и зам.-министър Николова (втората отляво надясно). Снимка Архив Черноморие-бг

Министър Димитров (вляво) подписа преди 5 месеца с ВиК - Бургас проект на стойност 459 милиона лева. На церемонията присъства и зам.-министър Николова (втората отляво надясно). Снимка Архив Черноморие-бг

"В Бургас ще се случи Перник 2. Бургас може да остане без вода, след 6 месеца предстои водна криза". Това предупреди Емил Димитров. Той поиска думата в пленарна зала на Народното събрание и уточни, че изявлението му е заради форсмажорни обстоятелства, предаде БТА.

"Идвам с добри намерения, не смятам да се конфронтирам било с някой от вас, било в политически план, това е мое лично изказване и не ангажирам никой от политическа сила", заяви той.

Димитров обясни, че става въпрос за язовир "Камчия".

"От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза министърът.

Нищо не последва от това, посочи той. От септември Димитров предупреждава всички общини в областта за проблема. 

"МЗХГ и МРРБ воюват помежду си, земеделците не си дават язовира, за да може те да обявят обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерския съвет, подписано от премиера, някакъв си началник на кабинет и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера", каза Димитров. 

Догодина ще има водна криза и в земеделието, каза министърът на околната среда и водите

Емил Димитров от трибуната на Народното събрание и поиска съдействие от депутатите за решаване на проблема.

"Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата", предупреди той. "Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45 процента, ако ги направим на 70-75, ще направим цял един отрасъл", каза министър Димитров. 

"Дошъл съм да ви помоля за следното - излъчете двама души от партия и елате в МОСВ. Обещавам, ще ви покажа всичко, ще ви запозная с цялата картина, ще ви покажа черните карти, снимки, всичко. Елате да обмислим дали си заслужава да помогнем на земеделците и следващата година да оцелеят", призова екоминистърът депутатите.

На среща с премиера Бойко Борисов министър Димитров е заявил желание заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Министър-председателят Борисов е заявил, че чака министър Димитров да направи предложения относно назначаването на заместниците си, допълват от правителствената пресслужба.

Николова е за трети път зам.-министър на околната среда и водите. Преди това от юни 2008 г. до юли 2009 г. е ръководила дирекция "Евроинтеграция" на община Бургас и е отговаряла за привличане и ефективно усвояване на средства от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, както и за международните връзки и партньорства на общината.

От 2009 г. е заместник- кмет на община Бургас с ресор "Европейски политики и програми, околна среда".

Била е заместник-министър на околната среда и водите в служебния кабинет на проф. Близнашки, както и във втория кабинет на Бойко Борисов. От януари до май 2017 г. е директор на звено експертни представители в ПП на Р България към ЕС в Брюксел.

Понастоящем е зам.-министър в еко министерството.