Министърът на околната среда и водите посети Укритието за птици на езерото. Снимки БФБ

Министърът на околната среда и водите посети Укритието за птици на езерото. Снимки БФБ

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и зам.-министър Петър Димитров посетиха Укритието за наблюдение на птици на бургаското Атанасовско езеро, за да видят богатството на птици в езерото и да се убедят в ценността на тази природна територия.

Така те бяха едни от първите, които посетиха езерото, което празнува своя 43 рожден ден.

Стотици посетители изпълниха двора на "симБиотично" в празничната вечер и се насладиха на страхотната атмосфера, срещата с хубави хора и интересната програма послучай рождения ден.

От 17.00 до 22.00 часа не спираше потокът от хора на велосипеди, пеша и с автомобили, които идваха в "симБиотично", за да се включат в заниманията или просто да празнуват с любимото езеро.

Тази година темата бе "Солени хора", каквито са всъщност всички приятели на Атанасовско езеро – хора, различни по професия, интереси и възраст, привлечени от крайбрежната лагуна. Работилница за сол със свежи подправки, бижута с кристална сол и нежни мъниста, детски арт работилници бяха само част от заниманията на Панаира. Екипът на БФБ подготви специален онлайн QUIZ (викторина), за да провери знанията на солените хора за Атанасовско езеро и въпреки, че имаше технически проблем с верните отговори, тези, които го решиха получиха награди от РИОСВ и БФБ.

Най-голям беше интересът към продуктите с добавена стойност от солената лагуна – мляната и кристална черноморска сол, първата за този сезон "зелена сол", произведена от соленолюбивото растение солянка, млечния шоколад с цвете на солта, сапуна с кауза "Пеликан" и др. Гостуващите артисти представиха разнообразни принтове, керамика, бижута и др.

Под звуците на "Happy birthday" децата духнаха свещите на тортата за рожденика, който тази година става на 43 години (резерват Атанасовско езеро е обявен на 12 август 1980 г.). Мария Андреева от РИОСВ Бургас поздрави гостите, които са дошли, за да празнуват с любимото езеро, което среща трудности в момента, но вярваме, че заедно ще ги разрешим. Стопаните на резервата - Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас бяха осигурили толкова голяма торта за празника, че успя да стигне наистина за всички желаещи.

Музикалната част на празника включи изпълнения на ученическата рок група "Detention Trio", които доведоха нова млада публика на "симБиотично", но и зарадваха по-възрастните гости, които се върнаха назад във времето с изпълненията на любимите рок кавъри.

Празникът завърши с прожекция на филма "Солени хора", среща с автора на текста на песента "Ние сме солени същества" - Мариана Сърбова и дискусия за езерото.

Галерия