Танцьорите Яма Ндионе и Фату Диапо ще покажат африкански танци. Снимки Пресцентър Община Бургас

Танцьорите Яма Ндионе и Фату Диапо ще покажат африкански танци. Снимки Пресцентър Община Бургас

Екзотичната и непозната африканска култура завладява следващите дни Бургас. Фестивалът "Дни на Африка" включва уъркшопи по джембе и африкански танци, концерт, базар и африканско парти. Това споделиха днес в Община Бургас музикантът Сами Кояте и танцьорките Яма Ндионе и Фату Диало, които пристигнаха директно от Африка, за да представят в морския град бита и културата на Гвинея и Сенегал. Гостите бяха придружавани от Петя Стойкова - ръководител на танцова компания "Дюн" и инициатор на събитието.

"Благодарим за съдействието на Община Бургас и възможността да осъществим този фестивал. Гостите ни са за първи път в България и са много впечатлени от Бургас", сподели Петя Стойкова по време на срещата. "Сами Кояте е от Гвинея от племето грийо, които са с музикантски традиции. Той също е много добър певец и музикант, който свири на балафон, джембе и перкусионни инструменти. Освен това е работил и като модел. Учил е 4 години в Англия и е работил в Швейцария. Момичетата са от племето лебу в Сенегал и са танцьорки на традиционния за там танц саба", представи гостите от Африка Петя Стойкова.

Образователните ателиета по перкусии и африкански танц ще се проведат в залата на Младежкия културен център на 10-и, 14-и и 15-и май от 18.00 до 21.30 часа. Атрактивните участници ще изнесат уъркшоп на открито по джембе - вид тарамбука и африканския танц саба още утре, 11-и май, от 18.30 часа в Морската градина на Бургас.

Гости на фестивала ще бъдат още: Рейчъл Накато, Айвън Туино и Мугиша Франк - танцьори и преподаватели от Уганда, Мария Косса - преподавател по Африкански танци и основател на сдружение "Културовеци" - София и перкусионистът Асен Хайдутов.

В неделя, 13-и май, от 18.30 часа е началото на концерта, който ще се проведе на открита сцена "Охлюва". В него ще се включат танцова компания "Damballah" от Сенегал, Сами Кояте от Гвинея, танцова школа "Дюн" - Бургас, Асен Хайдутов - Бургас и Мария Косса - България. Освен много песни и танци като част от концерта ще има джем сешън с перкусии, в който ще бъдат включени и зрителите и афро работилница за деца и плетене на традиционните за Африка плитки.

Фестивалът "Дни на Африка в Бургас" ще завърши на 16-и май, сряда, с голямо парти от 18.30 часа в двора на Експозиционен център "Флора" с базар на автентични африкански продукти, като традиционни дрехи, чанти, бижута дискове с африканска музика и др.

Събитието се организира от сдружение "Танц БГ" - танцова компания "Дюн" - Бургас с финансовата подкрепа на Община Бургас по Програма за съфинансиране на културни проекти и програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура".

Галерия