С червени рози посрещнаха Елена Йончева в Бургас. Снимки Лина Главинова

С червени рози посрещнаха Елена Йончева в Бургас. Снимки Лина Главинова

Журналистката - депутатка Елена Йончева избра Бургас, за да покаже документалния си филм "Граница". Бургас е вторият град след София, където се излъчва 22-минутната лента. Прожекцията събра членове и симпатизанти на левицата по покана на бургаските депутати от коалиция "БСП за България". "Филмът е едно малко, леко повдигане на завесата. Основна тема в него е корупцията при изграждане на тази система. Колко е сигурна тя, след като през нея безпрепятствено минават мигранти. Въпросът не е, че се минава лесно,а че самите мигранти не се притесняват. Преминаватего през телените съоръжения, като че ли е някаква рутина. Корупцията при изграждането на това съоръжение е заплаха за сигурността на Европейския съюз. Да търсим отговор  дали тези 200 000 милиона лева за израждането на 20-километровата граница са използвани ефективно", каза преди началото на прожекцията Елена Йончева.

Филмът показа ужасяващи и стресиращи кадри. Самата журналистка става свидетел на преминаване на група сирийци - мъже, жени, младежи, деца, които безпрепятствено със стълби преминават от турска на българска земя. Как самата Йончева се обажда на тел. 112 и чак след 25 минути идват представители на Гранична полиция, за да ги задържат.

Заради първоначалния медиен и обществен интерес около филма, Елена Йончева е направила предложение за излъчване по няколко телевизии. От начало само две проявили желание да го излъчат, но после се отказали, без да дадат обяснение.

Въпреки  това, Йончева вече е изпратила копия от "Граница" на президента Румен Радев, на министър-председателя Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос на "Черноморие": "Ако сега трябва да прави този филм, как би постъпила?". Тя отговори, че пак би го направила по този начин. И че е доволна, че е успяла да заснеме тези кадри, защото само преди месец излезе решение за ограничаване на достъп на журналисти до телените ограждения. Глобата е от 500 до 1000 лева. Въпреки това, Елена Йончева се надява, че ще се намерят журналисти, които ще продължат да работят по щекотливата тема - изграждането на съобъженията на българо-турската граница.

Галерия