Проф. д-р Севдалина Турманова (в средата), Антоанета Месерджиева (вдясно) и дъщеря й Евгения Месерджиева са членове на Областния координационен механизъм по деинституционализация за деца в риск към Областна администрация. Снимки Личен архив

Проф. д-р Севдалина Турманова (в средата), Антоанета Месерджиева (вдясно) и дъщеря й Евгения Месерджиева са членове на Областния координационен механизъм по деинституционализация за деца в риск към Областна администрация. Снимки Личен архив

За седма поредна година в Областна администрация Бургас ще се проведе благотворителната инициатива „Елха на доброто“. Началото й бе сложено по идея на проф. д-р Севдалина Турманова - тогава зам.-областен управител на област Бургас. Инициативата срещна приемственост и се утвърди през годините като традиция на доброта и грижа към децата в риск и техните семейства. Патрон на дарителската кампания е областният управител на област Бургас. Тази година, кампанията ще премине под егидата на Пламен Янев, който е и председател на Областния координационен механизъм за деинституционализация на деца.

През тази година ще бъдат подпомогнати над 100 деца, настанени в приемни семейства и деца в риск от общините в Бургаска област, с които работи регионалният координатор на „Надежда и домове за децата през годината – клон България“.

„Всяко дете има право на своето коледно чудо. Предварително благодарим на хората с добри и щедри сърца, които ще се включат в кампанията и ще зарадват десетки деца от социално слаби семействата. Нека и тази година доставим радост на тези семейства.“, каза проф. Турманова.

Организаторите се обръщат с молба към дарителите. Желателно е пакетите да съдържат информация от кого е дарението, какво е съдържанието - дали е за момче или момиче, ако са дрешки или играчки, както и за каква възраст деца са предназначени предметите или хранителните продукти. Разпределението и раздаването на благотворителните пакети ще се извърши от членовете на Областния координационен механизъм, чрез социалните услуги и институции в областта.

Желаещите да подкрепят инициативата могат да го направят в периода от 7-ми до 22-ри декември, като оставят даренията си около празнично украсената елха в сградата на Областна администрация Бургас, намираща се на ул. „Цар Петър“ №1, всеки работен ден от 08:30 до 17:30.

През годините в благородната инициатива са участвали Зонта клуб Бургас, клуб „Жени в науката“, Черноморска асоциация на жените, СНЦ „Самосъзнание“, общински съветници, служители на областна и общинска администрация, фирми, граждани. Особено важна роля в кампанията вземат и Антония Месерджиева и Евгения Месерджиева, които са членове на Областния координационен механизъм по деинституционализация за деца в риск към Областна администрация.

Галерия