Елица Матеева ще учи учениците на кино критика

Елица Матеева ще учи учениците на кино критика

Елица Матева ще води мастър клас за кинокритици в рамките на тазгодишното издание на "Burgas International Film Fest" (BIFF). Той е предназначен за ученици от IX до XII клас. Класът ще се проведе на 18-ти и 19-ти юни в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино".

В рамките на модула групата ще се запознае с различни формати, свързани с аналитично писане за кино: анонс за филм, рецензия на филм, артистичен портрет на кинотворец.

Целта на изнесения киноклас е да представи разнообразни практики, както и да развие умения за анализ на различни произведения на изкуството: художествена литература, музикално произведение, танц, спектакъл, картина, фотография и разбира се, произведения на кинематографията.

Писането за кино е пътешествие, в което се превръщаме в откриватели. Умението за подреждане на думите в емоция, образ, картина се постига с любопитство и овладяване на определен дискурс – всеки може да бъде автор на своя малка, но дълбока истина за света на другите, а опознавайки другите, ние опознаваме и себе си.

С подкрепата на водещата Елица Матеева участниците ще имат възможност да създадат свой текст по кинотворба, която ще им бъде представена в рамките на занятието. Най-добрите текстове ще бъдат публикувани в сайта kinoto.bg с главен редактор д-р Деян Статулов.

Международният филмов фестивал Бургас - "International Film Festival Burgas" - ще предложи на киноманите най-новите и любопитни заглавия от съвременното европейско кино. Това ще се случи от 15-ти до 21-ви юли. Кинофорумът се осъществява с финансовата подкрепа и партньорство на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".