В стихосбирката са събрани 72 стихотворения, писани в периода 2018 - 2022 година

В стихосбирката са събрани 72 стихотворения, писани в периода 2018 - 2022 година

"Пеперуди през зимата" е заглавията на най-новата стихосбирка на бургаската поетеса Елка Василева - Ебори. Тя съдържа 72 стихотворения, обединени в два цикъла: "Преди да си повикам тишина" и "Живея любов". Стихотворенията са писани в периода 2018 - 2022 година. В тях поетесата споделя емоции и философски обобщения. Стихотворенията отразяват динамиката на дните, пречупена през личното светоусещане и търсения.

В стихосбирката си дават среща философската многозначност и любовта. Битието е представено като палитра, оцветяваща различно дните на авторката и които релефно се спояват в дъга на времето, в което съществуваме.

Първият цикъл е с широк тематичен обхват и обема вечни теми, пречупени през призмата на съвременната им трактовка. Тук са преплетени тъга и радост, надежда и отчаяние, мъдрост и съмнения, спомени и реалност. Авторовите търсения, изразени чрез поетичното слово, влизат в диалог с читателите и назовават вместо тях вълненията, размислите, търсенията и откриването на нужните посоки. Макар и тематично многопосочна, стихосбирката притежава една обединяваща сила - любовта, която присъства неизменно във всяка творба, без да е директно назована.

Цикълът "Живея любов" е поетична изповед за смисленото ни съществуване. Защото именно любовта ни прави човеци, независимо, че от нея понякога боли. “Пеперуди през зимата” е изповедна, живееща и мислеща книга, своеобразен пътеводител за пътя, който всеки изминава в търсене на своето Аз и на мястото си сред другите. Стихотворенията не дават конкретни отговори, но докосващи душевни дълбини, те са основание за задаване на нови въпроси, в които се намираме самите ние. Те са като доказали се във времето приятели, чието присъствие усещаме, дори когато не се до нас. А понякога и говорят вместо нас. Те са хляба за душите, без който и най-обилната трапеза не засища.

Редактор на "Пеперуди през зимата" е Георги Н. Николов. "Книгата е изразител на всичко, което поетесата счита за важно в нейния интимен свят. Мислещ кодекс на разума, подчинен на интимното, личното, дълбоко крито досега някъде в душата й. Възторжен химн на споделената любов, придружен с мъничко тъга за отлитащите години и с прошка към света, който не винаги е добронамерен и ласкав", пише той в предговора на книгата.

Премиерата е на 3-ти август от 18.30 часа в Дома на писателя в Бургас.