Новият главен архитект на Бургас емил Бурулянов спечели с концепцията си Посока Бургас 2020+20. Снимки Община Бургас

Новият главен архитект на Бургас емил Бурулянов спечели с концепцията си Посока Бургас 2020+20. Снимки Община Бургас

Архитект Емил Бурулянов спечели конкурса за главен архитект на Община Бургас. Той получи най-много точки с концепцията си "Посока Бургас 2020+20", в конкуренция с още трима кандидати - архитект Димитър Георгиев, архитект Никола Ликоманов и архитект Свилен Добрев.

До конкурса се стигна, след като настоящият главен архитект на Общината Веселина Илиева навърши години за пенсиониране.

Решението за избора му бе оповестено преди минути от комисия в състав: председател - архитект Здравко Здравков - главен архитект на Столична Община, архитект Костадин Христов - представител на Камарата на архитектите в България, доц. Димо Колибаров - директор на филиал Бургас на Национална художествена академия, архитект Петър Статев - председател на Постоянната комисия по устройство на територията при Общински съвет Бургас, инж. Чанка Коралска - заместник кмет по "Строителство, инвестиции и регионално развитие" в Община Бургас, Богдана Маринова - директор дирекция "Човешки ресурси" в Община Бургас.

Кандидатите преминаха през два кръга в конкурса - тест и представяне на концепциите си, и въпроси от комисията. За втория кръг бяха допуснати кандидатите с най-много точки - архитект Бурулянов (83,29 т.) и архитект Георгиев (73,14 т.). На трето място се класира архитект Ликоманов с 35,86 т., а на четвърто - архитект Добрев с 20,72 т.

Емил Бурулянов е роден през 1984 г. в Бургас. Член е на УС на Камарата на архитектите в България, член е и на Съюза на Архитектите в България. Магистър е по висша архитектура от Политехническия университет в Каталуния, Испания, бакалавър е по Инженерство и архитектура от университета в Малта.

Завършил е английска езикова гимназия "Гео Милев" - Бургас. Владее английски, немски и испански език. В Бургас е проектирал сградата на експозиционен център "Флора", бъдещия стадион в комплекс "Меден рудник", соларните дървета и пейки, и др.

Носител е на редица професионални награди в сферата на архитектурата.

Галерия