Актьорът Емил Марков в продължение на години е пазил маската на Апостол Карамитев. Снимки Бургас без цензура

Актьорът Емил Марков в продължение на години е пазил маската на Апостол Карамитев. Снимки Бургас без цензура

Актьорът Емил Марков се просълзи на сцената на драматичен театър "Адриана Будевска". Той бе специален гост на вечерта, посветена на 100 години от рождението Апостол Карамитев (актьорът е роден на 17-ти октомври 1923 г.). Театърът дари копие от посмъртната маска на родения в Бургас Апостол Карамитев на Регионалния исторически музей. На церемонията присъстваха Иванка Делева - уредник в РИМ Бургас, която прие бронзовото копие на маската, актьорът Емил Марков, който е предал оригинала на маската на Стоян Караманов - перукер в театъра, скулптора Никола Станчев, който направи бронзовата отливка от маската, операторът Христо Димитров - Хиндо и режисьорът Слави Георгиев.

Историята на посмъртната маска на Апостол Карамитев е знаменателна. Актьорът почива внезапно, малко след като е навършил 50 години, по време на снимките на филма "Сватбите на Иван Асен II". На снимачната площадка викат тогава Димитър Коклин - художник - гримьор, за да направи отливка от лицето на покойния вече актьор. Години наред Димитър Коклин пази маската. По време на снимките на филма "Боянският майстор" Коклин се сприятелява с Емил Марков, който играе там. Двамата стават близки и Коклин дава на Марков посмъртната маска на Апостол Карамитев със заръката да я занесе в бургаския театър. Емил Марков изпълнява желанието на Димитър Коклин и отнася маската със себе си в Бургас, където по това време играе в "Адриана Будевска". По-късно, когато се мести, за да играе в София, Емил Марков поверява маската на Стоян Караманов - перукер в театъра. От години той съхранява маската в бургаския храм на Мелпомена.

"Искахме да направим отделен филм за посмъртната маска на Апостол Карамитев. Кандидатствахме за финансиране пред БНТ и Националния филмов център. Не одобриха проекта ни. Затова кадрите с маската и Стоян Караманов, които заснехме заедно със Слави Георгиев, ще ги включим във филма, който правим за бургаския театър", сподели пред "Черноморие" Христо Димитров - Хиндо.

Галерия