DSC_1200

DSC_1200

Емил Ованесов: Филм фестът може да е турстически продукт

Тазгодишното издание на феста ще се проведе от 22-и до 29-и юли на две сцени - открита сцена "Охлюва" и в залата на Културен център "Морско казино".


- Защо решихте да правите филмов фестивал през лятото в Бургас?

- На много места се провеждат регионални фестивали в такъв формат, разбира се, че не са за Черноморското крайбрежие. Но има фестивали за средиземноморско кино, за северно и т.н.

Бургас, тъй като ми е роден град, и като местоположение има стратегическо значение за региона, за който правим фестивала. И най-вече, заради съдействието, което получаваме от Община Бургас.

Това е едно мое завръщане в Бургас посредством този фестивал, тъй като от години живея в София.

- След миналогодишното първо издание на фестивала какви са изводите, които си направихте, поуките които си извлякохте и грешките, които няма да повторите?

- Като първо издание имаше и грешки, но те бяха минимални. Има още много неща, които можем да променим. Но трябва да сме снизходителни, защото фестивалът се прави от съмишленици и ентусиасти и нямаме все още голяма институционална и финансова подкрепа. Правим фестивала, заради любовта ни към киното и това да се случва в Бургас.

Взехме си поука за някои неща и се надявам, че тази година ще ги изчистим.

- Специално внимание във фестивала е отделено на Джеки Стоев.

- Има няколко събитие с негово участие – представянето на книгата „А дано, дано” на 28-ина остров Света Анастасия и закриване на фестивала с филма му – Добро утро капитане”. Имаме традициа по подобаващ начин да закриваме фестивала. Филмът е с морска тематика.

- Сполучлива ли е формулата прожекциите да бъдат на открито и прожекциите да бъдат безплатни?

- Красотата на лятото е да си на открито, още повече, че ние сме до морето и сме в зала само за прожекциите на късометражни и документални филми. Това е сполучлива формула. Искаме да продължаваме по този начин. Все още успяваме да направим събитието без вход. Все още градим публика и Бургас има нужда от време да хареса такова кино и просто даваме толеранс това да се случи.

- По какъв начин членовете на международното жури Ви повярваха и се съгласиха да участват във фестивала?

- Аз също съм се чудил как става това. Но харесват концепцията за морския град и морския фестивал. Харесват нас, защото сме млади хора.

- Как ще бъде отбелязано участието на Андреа де Сика във фестивала?

- Всички режисьори, които са членове на журито се представят и с филм по свой избор. Андреа де Сика ще покаже първия си пълнометражен филм "Деца на нощта" и в момента обикаля много европейски фестивали с него. Участието му в нашия фестивал е екслузивно, защото в момента се провеждат доста фестивали.

- Чуждестранните гости идват за първи път в България и конкретно в Бургас. Питат ли ви за града, какво може да се види, какво да очакват?

- На всички им е интересно. Интересуват се от историята на града и от възможностите за туризъм. Ние им показваме и региона, разхождаме ги из Созопол, Несебър.

Участниците ни през миналата година осъзнават, къде се намират, разбират, че това не е голям морски фестивал, но виждат заряд в него и смисъл да с епровежда.

Тази година получихме заявки с 2000 филма за участие във фестивала, както и обаждания от много места, откъдето наблюдават фестивала в това число и от САЩ.

Това означава, че хората, които са били тук са станали посланици на града.

– Може ли да се превърне един фестивал в туристически продукт?

– Да, разбира се. Един град, който развива туризъм трябва да има силен туристически продукт. Туристът се вълнува, не само от плажа, но и от възможностите, които има за да си прекара добре свободното време. Градовете със силна фестивална програма са успешни туристически градове.

– Как ще се променя фестивала през годините?

– Искаме да увеличим локациите, където ще излъчваме филмите и съпътстващата програма. Искаме да прибавим музикална програма, както и възможности за срещи на участниците във фестивала. Имаме посока и план за развитие.