Емил Ованесов е създател на филмовия фестивал в неговия роден Бургас. Снимка Личен архив

Емил Ованесов е създател на филмовия фестивал в неговия роден Бургас. Снимка Личен архив

Емил Ованесов е роден на 4 януари 1980 година в Бургас. Завършил е средното си образование в тогавашния Техникум по обществено хранене, сега Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Има диплома за завършено висше образование по специалност "История" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От същия университет е и дипломата му за завършена магистратура по специалността "Туризъм".

Той е в основата на създаването на "Burgas International Film Fest", чийто фестивален директор е.

Тази година фестивалът ще посрещне почитателите на Седмото изкуство за седми път от 16-ти до 22-ри юли на открита сцена "Охлюва" в Морската градина, в Културен дом на НХК, в галерия "Георги Баев". Организаторите се подготвили и интересна съпътстваща програма.

Фестивалът се организира от фондация "Модерат" с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

 

- Това е седмото издание на фестивала. Колко важни са първите седем години за един кино фестивал?

- Важни са толкова, колкото и първите седем години на едно дете. През тези години ние се учим какво да правим. Оттук нататък вече надграждаме.

- За тези години Вие направихте невероятен скок като от фестивал за филми от Черноморския басейн много бързо разширихте обхвата на филмите, които показвате и се превърнахте в международен фестивал. Колко усилия Ви костваше това?

- Усилия винаги има. Винаги е трудно. При нас се получи доста плавно това преминаване от Черноморския басейн към целия свят.

- Не сте само фестивал, на който се представят най-новите филмови заглавия. Вие сте и място за изява и обмяна на творчески идеи и срещи на автори. Тази година отново предлагате различни работилници, като включвате и танца като изкуство…

- На всяко издание се стремим да представяме различни филмови програми. Преди няколко години направихме такава, която бе посветена на скейт културата и имаше невероятен интерес към нея. Затова решихме да продължаваме в тази посока. И така благодарение на съвместната ни работа с хореографката Яница Атанасова и актрисата Мартина Апостолова направихме танцова селекция. Те ще водят и този уъркшоп, който е много полезен за самите танцьори, защото ще усвоят различни умения. И ще могат да покажат наученото в последния ден на фестивала.

Ще имаме и специална танцова филмова програма и някои от хореографите ще гостуват на фестивала ни.

- Колко филмови заглавия включва програмата на фестивала тази година и колко от тях участват в конкурсната селекция?

- Над 30 са заглавията, включени в афиша на фестивала. В късометражната ни селекция имаме 15 филма разделени в две програми – за българско кино и за чуждестранно кино. Голяма част от режисьорите на пълнометражните и на късометражните филми ще бъдат гости на фестивала ни.

За трета поредна година имаме анимационна програма за деца. В нея са включени 10 филма за деца от 7 до 14 години. Планирано е тези филми да се прожектират в Културен дом на НХК.

- На колко локации ще се провежда BIFF тази година?

- На открита сцена "Охлюва", в Културен дом на НХК, в галерия "Георги Баев", където ще покажем селекция от танцови филми.

Бургаската публика ще има възможността да гледа филм за Сезария Евора, както и "Италодиско", а последният ден ще покажем филма за Димитър Воев – създателят на "Нова генерация".

Фестивалът ще бъде открит на лятна сцена "Охлюва" с прожекцията на "След зимата" на сценариста и режисьор Иван Бакрач. Това беше предложението на Черна гора за чуждестранен филм за наградите "Оскар" през 2021 година. Режисьорът Иван Бакрач и Мая Шуша идват за откриването на фестивала на 16-ти юли.

В Културен дом на НХК ще бъде прожектиран филма от Австрия "Слънце" и като специален гост идва Лоу Лоунър, който след прожекцията ще се срещне със зрителите. В същата зала ще бъдат показани и "Красиви създания", Исландия и "Други хора", Полша.

Цялата програма на фестивала по дни и часове може да видите тук