Емоционалната живопис на Неделчо Нанев оживява в галерия "Богориди" Настоящата експозиция "Патина на времето" показва живописните платна на автора, рисувани пред 50-те и 60-те години на миналия век, неговите портрети, създавани през последните няколго години и най-новите миниатюри от остров Минорка, от 2010 година.

 

"Всичко потъва в патина и затова започваме да се връщаме назад във времето и да търсим отговорите", каза художникът. Той показва любимите си кътчета от България, нарисувани с масло. Зрителят може да види и морския бряг край Черноморец, но не осеян с бетон, а естествен и жив. В картините присъства морето и небето, такива, каквито Неделчо Нанев ги е видял за първи път преди повече от 30 години, когато съпругата му го води тук, където са корените й. "В пейзажа много важно е небето. То създава светлината", обяснява художникът.

В изложбата са подредени и портрети, рисувани през годините от колхозника със сталинката, създаван от автората, когато е бил второкурсник в академията до последните портрети на съселяните на баща му. "Започнах да рисувам портретите по случай 90-годишнината на баща ми. Исках да науча повече за него от хората, които са го познавали, защото той си отиде от този свят, когато аз бях на 13 години. Така обаче портретите нарастваха и ги рисувах в продължение на години до неговия 100 рожден ден", обясни художникът.

Най-новите му картини са остров Минорка, където прекарал една лятна ваканция. Миниатюрите показват красотата на това място, което е едва 48 км дълго.