Отец Иван започна гладната си стачка в първия ден на Велкия пост. Снимка Sliveninfo

Отец Иван започна гладната си стачка в първия ден на Велкия пост. Снимка Sliveninfo

Аготополският епископ Иеротей с писмо призова отец Иван Янков - свещеник в сливенския храм "Света Троица" в квартал "Речица" да спре започната гладна стачка. В понеделник, първият ден на Великия пост, отец Иван обяви, че започва гладна стачка срещу решението на Светия синод да касира изборите за Сливенски митрополит.

Светият синод касира избора за митрополит със свое решение на 24-ти февруари позовавайки се на една жалба и един доклад. Последва реакция от страна на епархийските избиратели, на свещеници и миряни от Сливенска епархия. Въпреки това и обещанията на Пловдивския митрополит Николай, че ще предложи на Синода да прегласува решенията си взети на 24-ти февруари и да продължи избора, който бе спрян, това не се случи. Синодът потвърди решението за касиране на изборите. Трима митрополити бяха против това - Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

В понеделник отец Иван започна гладна стачка, въпреки че има здравословен проблем.

Агатополският епископ Иеротей го призова да я прекрати с думите: "Възлюбени в Господа, отец Иване, с тревога в сърцето си се обръщам още веднъж към Вас, след като Ви писах и посъветвах да проявите търпение в този труден за всички ни момент. Сега отново Ви призовавам да преустановите гладната стачка, която сте започнали, и да проявите послушание към свещеноначалието, като вярвам, че по този начин ще дадете добър пример на смирение, вяра и упование в Божия промисъл!

Нашата борба не е против кръв и плът, а е против поднебесните духове на злобата, затова и нашите оръжия са други. Нека си препашем кръста с истина и се облечем в бронята на правдата,... да вземем щита на вярата (Ефес 6:13 - 18), и молитвата с вяра ще угаси наженените стрели на лукавия.

...

Вашето действие, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие, към което всички сме призвани да се стремим, особено сега, по време на Великия пост! В Духа Христов "целта не оправдава средствата"! Защото негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добрите дела, що Бог е предназначил да вършим! (Ефес 2:10). Но добрите дела се постигат с добри средства. Не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настрояние сред хората!"

Цялото писмо може да прочетете по-долу.

Галерия