Експозицията е подредена в къща по проект на Рикардо Тоскани

Експозицията е подредена в къща по проект на Рикардо Тоскани

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас отвори врати за посетители. Сред първите, които преграчиха прага бяха депутатът от 45-то Народно събрание Ивелина Василева, почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева. Те разгледаха експозицията преди всички. Временно тя смени мястото си, заради ремонт на Бракаловата къща, в която се помещава.

Сега експонатите, които показват етнографското разнообразие на Бургаския край могат да се видят в къщата, в която е живял един от кметовете на Бургас от периода след Освобождението - Никола Александров. Постройката се намира в Морската градина. Новият временен дом на Етнографската експозиция е изключително красива стара сграда, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани.

Къщата е собственост на гранд хотел и СПА "Приморец" и е предоставена за временно, и напълно безвъзмездно ползване на Етнографския музей.

Освен като място за представяне на експозицията на музея, в сградата ще се пазят и всички материали от фондохранилището на Етнографския музей.

В новата музейна сграда се планира да се организират уъркшопове, творчески работилници, възстановки на български обичаи, като екипите на хотел "Приморец" и Регионален исторически музей Бургас изявяват намерението си за съвместна дейност и по организирането на конкретни събития.

Етнографската експозиция ще очаква своите посетители от 12-ти май.

Галерия