Динко Динков е един от тазгодишните носители на литературните награди. Снимки Община Бургас

Динко Динков е един от тазгодишните носители на литературните награди. Снимки Община Бургас

Наталия Недялкова, Елена Петрова и Динко Динков са тазгодишните носители на литературните награди в Бургас.

Най-успешните бургаски автори и произведения на 2023 г. бяха отличени тържествено на церемония в Операта. Раздадени бяха три отличия – "Пегас", както и награди за художествена проза и поезия – плакети на името на Петко Росен и Христо Фотев.

Почетните награди за поезия и проза се определят в съответствие с оценките на професионални литературни критици. Тази година своята компетентна дума дадоха проф. дфн Калина Лукова и проф. Клео Протохристова.

Награда „Пегас” за поезия, проза, критика и документалистика с национално признание отиде при поетесата и журналист Наталия Недялкова.

Поетичната награда на името на Христо Фотев спечели Елена Петрова, в номинацията бяха още Наталия Недялкова и Милка Стоянова. Наградата получи Слави Томов. 

Плакет "Петко Росен" за художествена проза бе присъден на Динко Динков за сборника с разкази „Богородични морета". С него бяха номинирани още д-р Любо Калудов и Иван Сухиванов.

" Дейността на бургаската писателска общност е много активна. Днес е празник, защото всеки един автор с книга, издадена тази година имаше възможност да получи професионални насоки и мнение от познавачи и критици от висока класа. Нека вярваме, че времето на най-хубавите книги, които ще напишем предстои. ", каза в приветствието си зам. кметът по култура Диана Саватева.

Галерия