Премиерата е на 13-ти май в Приморец

Премиерата е на 13-ти май в Приморец

Журналистът Евгения Атанасова - Тенева ще представи в Бургас чрез свои филм и книга Христо Явашев - Кристо на 13-ти май, понеделник. Двете творби отразяват непосредствено проект "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод осъществен през 2016 г. на езерото Изео в Италия. Жени Тенева лично участва на място в изпълнението на начинанието и го документира. Резултатът са филмът "Моста към Кристо" и книгата "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове". Прожекцията и литературната премиера ще стартират в 18 часа в конферентна зала "Бургас" на гранд хотел и СПА "Приморец". Входът е свободен. 

Режисьор на "Моста към Кристо" е Любомир Печев, а оператор Недялко Данов. Лентата е с продължителност 35 минути. Разкрива ключови подробности за инсталацията, която се състои от 30 кея, всеки с дължина 100 метра или общо 3 километра, изградени от 220 хиляди куба, свързани с 220 хиляди нита. Проектът е изграждането му са поверени на българи, подпомогнати от френска и италианска страна. Лентата разкрива и един любопитен, малко известен факт - първите прототипи на кубовете, изграждащи „Плаващите кейове“ са тествани за пръв път в България - през 2015 г. на пристанище Созопол. Филмът показва освен детайли по проекта цялостната му визия от птичи поглед. Използвани са много любителски кадри и авторски снимки, които показват процеса на работа. "Моста към Кристо" показва и фотографии от Волфганг Волц и снимки от личния архив на семейство Явашеви.

Книгата "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове" е плод на личните преживявания на Евгения Атанасова – Тенева по същия проект и досега ѝ с различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо. Документалният разказ представя твореца и неговия екип, съставен предимно от българи, които физически изграждат внушителния оранжев 3-километров понтонен мост над водите на езерото Изео. Това не е книга само за изкуство. Тя реално показва реализацията на едно на пръв поглед невъзможно начинание – от възникването на идеята, през събирането на екипа, логистиката, взаимоотношенията между хората и институциите, емоциите им – до деинсталирането на творбата. "Щастлива съм, че този път не бях само отразяващ журналист, а успях да работя на проекта, да бъда малка част от неговия живот. Длъжна бях да запазя спомена за тези безвъзвратно отлетели мигове", споделя авторката.

Евгения Атанасова - Тенева е журналист и писател - художник, който живо рисува образи пред своите читатели. Била е на редица горещи точки по света, в техните най-жежки моменти - обсаденото Сараево, бомбардировките в Белград, инагурацията на Нелсън Мандела в Южна Африка, в палестинските територии и Израел по време на "новата интифада". Книга обаче пише не за тези ярки, световни събития - а за артявлението Кристо: "Чух го да казва: "Животът е пълен с толкова много баналности и повтарящи се неща". Замислих, се че дори събитията, които ни докарват до силни емоции - войните, олимпиадите, са вече виждани и преживени… Знаех, че искам да срещна Кристо, че този човек е истински интересен, един от хората, които движат другите напред". Жени целенасочено се превръща в запален изследовател на Кристо и Жан-Клод. Над десетилетие е непосредствен наблюдател на техните творби. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Многократно се среща и разговаря с Кристо, не само за конкретни проекти, но и за живота му като цяло. Предстои тези интервюта са се превърнат в част от нова, пълна биография на Кристо.