Мече е талисманът на Европейското първенство по футбол, чийто домакин тази година е Германия

Мече е талисманът на Европейското първенство по футбол, чийто домакин тази година е Германия

Европейското първенство по футбол започва след броени часове в Германия. Началото ще бъде дадено тази вечер с откриващия мач от група "А" между отбора домакин - Германия и тима на Шотландия, който ще се играе на стадиона в Мюнхен - столицата на германската провинция Бавария. Лятото в Германия се очертава да е горещо, заради отборите, които се класираха на първенството.

Балканите ще бъдат представени от тимовете на съседките ни - Сърбия, Албания, Румъния, Харватия и Турция. Гърция за малко изпусна шанса си и няма да участва на това първенство.

За жалост България и този път няма да играе на голям футборен форум. За последно "лъвовете" взеха участие на Европейското първенство в Португалия, което се проведе преди 20 години - през 2004 г. Оттогава страната ни не е успявала да се класира нито за Европейско, нито за Световно първенство. Въпреки че България няма да участва, то в страната има милиони запалени фенове по футбола, които няма да изпуснат емоциите около това първенство. А какви са нагласите и очакванията на бургазлии за този форум? Кого ще подкрепят и защо? Липсва ли им отсъствието на България от първенството? Зададохме тези въпроси на няколко известни бургазлии, за които футболът си остава най-великата игра!

Георги Маринчев - общински съветник и зам.-председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности в ОбС - Бургас

"Ще гледам първенството, когато имам възможност. Със сигурност няма да успея да изгледам всички мачове от групите, но за втората фаза ще имам повече време. Вече не гледам първенствата като фен, защото когато си привърженик на един или друг отбор 90 минути буквално си гризеш ноктите, твоят тим да спечели и не можеш пълноценно да се насладиш на играта. Мисля, че Германия е фаворит. Разбира се, ако някой от балканските отбори продължи в следващата фаза като Сърбия или Харватия, ще се радвам да стигнат по-напред.

За жалост страната ни от 20 години не участва на нито едно голямо първенство. Няма как да ми липсва това, защото липсата се усеща, когато си имал нещо. Ние напрактика нямаме фундамент. Онова поколение, което стана четвърти на Световното в САЩ през 1994 г. напрактика бе продукт на онова време, когато футболът се е играл и се е развивал по стария начин. Сега има много натрупани проблеми. Конкретно в Бургас имаме много детско-юношестки школи и нямаме нито един футболист в сериозен клуб".

Стоян Грозев - общински съветник и председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни в ОбС - Бургас

"Не съм голям запалянко, но ще гледам първенството. Симпатизирам на германците. Но англичаните са по-технични и мисля, че ще се представят добре.

Разбира се друго си е да участва българския национален отбор. Това е стимул да седнеш пред телевизора и да гледаш. Не знам дали ми липсва това, че нашия отбор не участва, защото отдавна не сме участвали на големи първенства и съм забравил емоцията оттогава".

Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара и играещ мениджър на футболния отбор "Words"

"Разбира се, че ще гледам Европейското и разбира се ще подкрепям Германия. Има поне три причини да харесвам националния им отбор - харесвам футбола, който се играе там, аз самият съм играл там и съм и немски възпитаник. Най-важното при тях е, че играят докато не прозвучи последният съдийски сигнал. Винаги играят като за последно. Очертават се сериозни двубои на това първенство, но се надявам, че Германия ще спечели.

А по отношение на българския национален отбор, не ми липсва това, че не участва на големи първенства. Когато стане готов и футболистите покажат качества, тогава отново ще играе".

Емил Ованегов - фестивален директор на "Burgas International Film Fest"

"Естествено, че гледам футбол. Запалянко съм! Привърженик съм на Италия и се надявам те да станат шампион. Не е изключено и Франция да спечели купата. Ще видим и какво ще направи Германия, все пак домакинството ще помогне.

Иначе редовно следя английското първенство.

Отсъствието на нашия национален отбор ми липсва. Имат шанс, но всичко зависи от младото поколение в отбора и как ще се развие. В последните си срещи правят равни мачове, но това не е достатъчно".

Манол Тодоров - зам.-кмет по спорт и туризъм в Община Бургас

"Надявам се да имам повече време, за да гледам повече срещи. Харесвам испанския футбол и "Реал" - Мадрид и начина им на игра, затова харесвам и испанския национален отбор. През последните 15 години станах свидетел на големите успехи на клуба.

Но иначе и Франция, и Португалия са фаворити за титлата.

Свикнали сме последните години нашият национален отбор да не играе на големи първенства. Затова и сме принудени да подкрепяме други отбори. За да се променят нещата обаче, трябва да се остави треньора да си върши работата".