Големият победител е Анифе Адем

Големият победител е Анифе Адем

Евродепутатът Асим Адемов награди авторите на най-добрите есета от конкурса "Будителите на моя роден край, които трябва да помним". Тойсе организира от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и Регионалното управление на образованието в Бургас. Ученическата надпревара бе посветена на Деня на народните будители и в нея се включиха 42 тийнейджъри от Бургас и региона. Шестима участника от различни учебни заведения бяха отличени за впечатляващите си презентации с посещение на Европейския парламент в Брюксел и други поощрителни награди.

"Поздравления за всички тези млади, талантливи хора, които правят конкурси като този смислени и важни. Благодарен съм на учениците от всички региони, взели участие в надпреварата, защото те спряха вниманието си върху изключително интересни личности от българската история. Журито беше много затруднено, всички вие сте победители за мен. Важно е, че въпреки динамичното ви ежедневие и учебни занимания, сте се вдъхновили и сте намерили мотивация, за да покажете историята и делата на предците ни. За да не бъде този конкурс и целият труд около него забравен, ще издам книжка с презентации на заслужили исторически личности. Всяко училище, музеи и институции ще получат издания от нея", каза евродепутатът Асим Адемов по време на награждаването, което се проведе в Областна администрация - Бургас.

Събитието уважиха зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата в Община Бургас Весна Балтина, Милен Николов - директор на РИМ - Бургас и инж. Анелия Керенска – старши експерт по анализ на информацията към РУО – Бургас.

Големият победител, който ще посети Брюксел, е Анифе Адем (IX клас) от ППМГ "Акад. Никола Обрешков". А специална награда, стаж в Европейския парламент след навършване на 18-годишна възраст, бе връчена от Асим Адемов за отлично представяне на Магдалена Виденова (X клас в ГПНЕ "Гьоте" - Бургас).

Специалната награда на РИМ - Бургас  бе дадена на Александра Николова - VII клас от  ОУ "Ал. Георгиев - Коджакафалията", а специалната награда на РУО –Бургас получи Илина Пикова (X клас – СУ "Любен Каравелов" Несебър). Бяха раздадени и две поощрителни награди: на Гергана Димитрова – XII клас от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас  и на Анна Стоянова – XII клас от ГПАЕ "Гео Милев" – Бургас.

Журито, излъчило победителите в конкурса "Будителите на моя роден край, които трябва да помним", бе в състав: инж. Анелия Керенска – ст. експерт по анализ на информацията към РУО – Бургас; Милен Николов – директор на РИМ – Бургас; Валентина Камалиева – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Бургас.

Конкурсът се проведе в седемте области – Благоевград, Бургас, Кърджали, Смолян, Разград, Търговище и Сливен, където евродепутатът Асим Адемов има информационни центрове.

Галерия