Евродепутатът Асим Адемов посети бургаската гимназия. Снимки ПГМЕЕ

Евродепутатът Асим Адемов посети бургаската гимназия. Снимки ПГМЕЕ

Евродепутатът Асим Адемов подкрепя проекта на бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника "6! Yes!". Това е един от проектите, по които учители и ученици от Механото работят.

През февруари в ПГМЕЕ се проведе Ден на отворените врата на програмата "Еразъм+". Професионалната гимназия работи по два проекта, свързани с ученически практики, както и по други два проекта, по които се осъществява обмен на ученици и учители.

През 2019 година беше спечелен проектът "6! Yes! Млади европейци търсят иновации", чиято продължителност е  две години. В него участват пет държави - Франция, Германия, Испания, Кипър и България. Всяка от тях работи по предварително зададени теми като: "Ранно детство", "Околна среда", "Туризъм и културно наследство", "Хора с  увреждания", "Комуникация и нови технологии". Всеки отбор се подкрепя от евродепутат от съответната страна и всички продукти, които се създадат, ще бъдат показани пред комисия от евродепутати по време на заключителната част на проекта, която ще се проведе в Парламента в Брюксел в периода от 26-ти до 28-ми май 2020 година.

По повод Деня на отворените врата на "Еразъм+" бургаската ПГМЕЕ бе посетена от евродепута Асим Адемов, който подкрепя проекта "6! Yes!". Той  бе посрещнат сърдечно от инж. Роза Желева, директор на гимназията, и се срещна, както с учителите, ръководители на проекта - Стефка Чавдарова, Татяна Ботева, Надя Георгиева, така и с всички ученици, които работят по него - Васил Колев от IX "б", Иван Андреев, Христо Груев, Златин Панайотов и Димитър Иванов от IX "и", Валентин Каламаров от X "е", Димитър Чучулиев от X "и", Христо Стойков от XI "и", Ивета Димитрова, Иво Христов, Никола Попов, Стоян Гроздев и Мартин Генчев от 11 "з".

По време на срещата учениците разказаха как са били привлечени от идеите на проекта и с колко вълнение и интерес са изпълнили задачите, поставени от координатора на проекта - Филип Самсон от Франция. Те споделиха впечатления от посещенията си в различните държави и разказаха за новите си европейски приятели.Но не на последно място изразиха гордостта си от видеоклиповете, които са създали по темите, и най-важното - фактът, че всички техни видеофилми са били единодушно избрани от останалите държави да бъдат представени в Парламента в Брюксел. Учениците показаха на Асим Адемов всяка своя работна стъпка и уникалните продукти, създадени с огромен труд. Евродепутатът се впечатли от ентусиазма и професионализма на младите хора и сподели своето мнение за полезността на европейските проекти по програмата "Еразъм +". Той толкова се впечатли, че покани учениците и техните ментори на тържествен обяд в Брюксел с обещанието, че задължително ще подкрепи отбора на ПГМЕЕ в Европейския парламент. В края на срещата всички участници в проекта бяха единодушни, че "Еразъм +" не само свързва хората, но и създава приятелства за цял живот!

Галерия