Мария Габриел заяви, че Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество. Снимка Пресцентър Община Варна

Мария Габриел заяви, че Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество. Снимка Пресцентър Община Варна

Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество, и кметът на Варна Иван Портних откриха високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018. Събитието  се организира от "Български бизнес форуми", с председател Димитър Василев. и се провежда в Двореца на културата и спорта в морския град. 

"Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа. Тази конференция вече има славата на най-мащабното високотехнологично събитие в региона. За мен е гордост и чест да съм тук, защото България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация", заяви при откриването на форума Мария Габриел. Тя посочи, че се предлага програма „Цифрова Европа" с бюджет от 9 млрд. евро, който ще се използва в пет области – изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови умения, високоизчислителни производителни технологии и дигитални иновационни хъбове. "Целта ни е да имаме дигитални хъбове във всяка област в Европа до 2020 година", каза тя. Мария Габриел се обърна към младите хора с думите: „Не се колебайте да се възползвате от инструментите, които дава Европейската комисия, не се колебайте и да давате повече идеи за следващия бюджетен период". 

Приветствие към участниците в конференцията отправи и кметът Иван Портних. "Вярвам, че това събитие утвърждава Варна на световната карта на смарт градовете и показва нарастващия интерес на IT индустрията към градове с потенциал, какъвто е Варна. Това е форум, който доказва нарастващата конкурентоспособност на пазара на труда при нас", каза той. Кметът припомни, че в момента над 150 фирми работят в града, а разкритите работни места през годината са над 600. "Следващата седмица още две компании ще отворят офиси във Варна, вярвам, че тази тендеция ще продължи възходящо", каза още Иван Портних. Той благодари на еврокомисар Мария Габриел за подкрепата за избора на морската столица за дигитален хъб. 

Innowave Summit 2018 придължава и утре. Изложението e разделено на три части - експо, иновации и бизнес. Представени ще бъдат най-новите идеи в сферата на блокчейн технологиите, интернет на нещата, виртуалната реалност, изкуствения интелект, нано технологиите, финансовите технологии, дигиталното здравеопазване, стартъпите, маркетинга, продажбите, електронната търговия и др.  Регистрирани за участие са 1500 души от 23 държави, участват 60 световно признати маркетолози, мениджъри продажби и мениджъри във водещи европейски и международни компании.