Това е първият музикален проект на Георги Русев. Снимка Лина Главинова

Това е първият музикален проект на Георги Русев. Снимка Лина Главинова

Фадо ще звучи в експозиционен център "Флора" - Бургас. "На вълните на португалската музика" е озаглавен музикалния спектакъл, който ще провокира бургазлии. Проектът е по идея на музиканта Георги Русев и се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас. Концертът е част от програмата на Седмицата на португалския език и култура, която ще се проведе от 6-ти до 10-ти август в морския град.

"Идеята се роди спонтанно, докато учил португалски език. От години имам интерес към южните езици като испански и португалски", призна музикантът, който бургазлии познават като част от оркестър "Горещ пясък" и група Г.Р.А.С. За реализацията на проекта си той кани познати изпълнители и музиканти. Бургазлии ще чуят известни фадо песни в изпълнение на Пени Ставрева, Стефка Емилова, Гергана Великова, Теодора Станчева, Веселина Русева, Вальо от трио "Белканто". Музиката ще бъде изсвирена от Наско Миларов, Ясен Димитров, Дарин Василев, Тодор Тодоров и от Георги Русев.

В продължение на час и половина бургазлии ще се пренесат на хиляди километра оттук. Те ще чуят песни на Дулсе Понтеш, на Амалия Родригеш, на Мариза Карминьо и други.

"Надявам се публиката да се забавлява и да успеем да я провокираме. Фадо музиката е много лирична и въздействаща", допълни Георги Русев.

*Фа́до (на португалски се произнася фа́ду: на поргуласки: fado от на латински: fatum - съдба) е жанр в традиционната португалска градска инструментална и вокална музика, същността на който често се изразява с непреводимата дума "саудаде" (на португалски: saudade), съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

Фадото се оформя окончателно в началото на XIX век в резултат от смесването на характерни гръцки (например лаика), романски и арабски музики при известно влияние и от бразилската колония. Играе важна роля в националната самоидентификация на португалците, тъй като прокарва ясна граница между ярките и живи испански ритми, отговарящи на по-буйния и рязък испански характер, и меката, меланхолична душа на португалския народ.