DSC_4174

DSC_4174

Фенка разцелува Милена, Ибряма накара десетки да танцуват

да преодолее металните отраждения пред сцената, за да стигне до певицата. След като не успя да се прехвърли през металната конструкция, тръгна на щурм през охраната. Гардовете обаче й обясниха, че не може да се минава така безразборно. DSC_4075Въпреки забележките, меломанката успя да си намери пролука и да стигне до сцената, на която след кратки усилия успя да стъпи и да развее гриви под рок звуците. Поощрявана от публиката, момичето сграбчи Милена и я разцелува по челото. След още няколко танцови стъпки и раздаване на сцената, все пак бе свалена и се върна отново в редиците на меломаните.

Десетки фенове на Милена и нейната музика пяха до раздиране текстовете от старите й парчета, които буниха духовете в началото на 90-те години на миналия вес. Оказа се, че тогавашните тийнейджъри сега бяха довели малките си деца, които също знаеха текстовете и пригласяха. Рок и пънк звученето на групата намери своите фенове, за които тази сцена бе най-предпочитано място последната фестивална вечер.

По същото време, вече извън предваритлно обявеното време, Васко Кръпката DSC_3557се раздаваше на "Джаз и блус сцената". Вечният хипар "заля" с нови парчета почитателите на този стил музика. В текстовете на една от песните беше "забъркал" всички марки автомобили, които вървят по родните ни пътища.

Заради предварително очаквания интерес към участието на Иво Папазов-Ибряма и оркестър "Тракия", началото му се забави с близо част. Така организаторите дадоха възможност на повече хора да се съберат на сцената, за да чуят и видят виртуоза на кларинета. За да не "заспи" в тишина сцената, Васко Кръпката и колегите му свиреха. По същото време на главната сцена течеше шоуто, което "Leftfield" спретнаха. Електронното звучене и мелодичността на моменти в парчетата, накараха стотици да танцуват. DSC_3859След шоуто част от публиката се премести на "Джаз и блус сцената" за концерта на Ибряма.

Кларнетистът още веднъж доказа безспорната си слава и талант. Невероятните импровизации на фолклорна основа влудиха феновете. Не остана нито един меломан, който да мине покрай сцената по време на свирнята на Ибряма и да не се разтанцува. Мнозина опитваха със свои стъпки да тропнат хоро, други просто се оставиха музиката да ги води, а тя определено успя да ги докосне. DSC_4358Изпълнението на Ибряма и оркестър "Тракия" привлече и чужденците, които бяха дошли на бургаския фестивал. По реакциите им стана ясно, че са чували български фолклор, а тези, за които музиката беше нова, се оказа хубава и зареждаща.

За рокаджиите последната вечер беше посветена на магнетичната музика на Anneke Van Giersbergen and band. DSC_4344Чаровната музикантка се раздаде на сцената и успя да разтанцува и такива, които не са запалени по рок музиката. Повечето от събралите се пред сцената обаче бяха дошли специално за нея, защото познаваха парчетата й от предишните групи, с които е свирила.

Тази сутрин, часове след последната вечер на феста, Централния плаж е почистен и няма и следа от хилядите посетители, които минаха през фестивалното градче и оставиха след себе си отпадъци - празни чаши, хартии, бутилки. В сряда зоната, където традиционно се провежда феста, ще бъде отново достъпна за плажуващите, обещаха от община Бургас.