festival

festival

Фест на народните инструменти събира музиканти 27-ми септември и е организирано от народно читалище "Атанас Манчев - 1920", с подкрепата на община Поморие и кметство Каблешково. Началото е в 10,00 часа на открита сцена в градския парк. Фестът се провежда в памет на инструменталната легенда на българския фолклор- акордионистът Петко Дачев.

Целта на организаторите  е той да се превърне в ежегоден празник на уникалните,вечно живи ,неповторими и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции и преставителен форум на народни инструменталисти  и оркестри; да се открият и подкрепят нови дарования,посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, както и да мотивира младите изпълнители и творци към съхраняване и развитие на фолклорните традиции.
Фестивалът е с конкурсен характер. В него могат да участват 
иднивидуални инструменталисти и оркестри, изпълняващи български фолклор  от всички фолклорни области на България,които отговарят на условията, посочени в регламента.

Фестивалът ще се проведе в две категории: за индивидуални изпълнители и за фолклорни оркестри. В първата категория участниците ще бъдат разделени в четири възрастови групи - до 14-годишна възраст, от 15 до 18-годишна възраст, от 19 до 25-годишна възраст и над 25-годишна възраст. В категорията за оркестри групите са две - до 18-годишна възраст и над 18-годишна възраст.

По регламент индивидуалните  изпълнители ще представят две мелодии - бавна и бърза в рамките до 6 мин. Музикалните изпълнения на фолклорните състави също ще бъдат две  в рамките до 8 мин.       

Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури, което включва утвърдени специалисти в областта на българския музикален фолклор. Всички изпълнители ще получат грамота за участие.

Отличените  индивидуални изпълнители и фолклорни оркестри във всяка възрастова група ще бъдат възнаградени с грамоти, плакет и парична награда. По своя преценка, журито може да учреди и присъди допълнителни награди или да промени гореописаните.
Фестивалният ден ще завърши с концерт на гости изпълнители и наградените участници.

Заявки за участие се приемат до 20-ти септември 2014 г.