Така ще изглежда спортната зала и района около нея след ремонта. Снимки Община Бургас

Така ще изглежда спортната зала и района около нея след ремонта. Снимки Община Бургас

Фестивал предшества ремонта на бургаската спортна зала "Младост". Той ще се проведе на 2-ри юни, неделя, от 10.00 до 18.00 часа:

- Сценични изяви – насладете се на изпълненията на детски състави и пенсионерски клубове.

- Спортни демонстрации.

- Базар на ръчно изработени продукти – разгледайте уникални изделия, създадени от местни творци.

- Творчески работилници – децата и юношите ще имат възможност да се включат в разнообразни занимания и да развият своите таланти.

След фестивала започва и така чакания ремонт на залата, който ще бъде реализиран с европейски средства. Той предвижда: 

- Цялостен ремонт на съоръжението и превръщането му в сграда с близко до нулево потребление на енергия. Той ще започне в края на лято 2024;

- Преосмисляне на вътрешния дизайн и създаване нови функционални пространства; прилагане на регенеративен ландшафтен дизайн, намаляващ ефекта на топлинния остров върху асфалтовия площад и парка на север от сградата;

- Изграждане на детска площадка с изцяло природосъобразни материали;

- Създаване на сензорни и терапевтични градини с билки и овощни дървета, които да възстановят и обогатят биоразнообразието на града, като превърнат мястото в местна ботаническа експозиция на открито.

Районът ще бъде шумоизолиран от близката транспортна артерия чрез засаждане на зелена стена от видове, абсорбиращи най-високото ниво на емисии, за да се осигури целенасочената успокояваща атмосфера. Ще се създаде възможност за социализация и предаване на занаяти от възрастното поколение към по-младите. Предвижда се широко обществено включване на деца и младежи, пенсионерски и спортни клубове, лица със специални потребности, неправителствени организации, учители и възпитатели.

Галерия