С изпълнението на химна на българската гора и на химна на Странджа ще бъде открит фестивала. Снимка Архив Черноморие-бг

С изпълнението на химна на българската гора и на химна на Странджа ще бъде открит фестивала. Снимка Архив Черноморие-бг

20-то издание на Фестивала на зелениката ще се проведе на 11-ти и 12-ти май в село Граматиково. Той се организира от природен парк "Странджа". Фестивалът ще бъде открит утре, 11-ти май, в 10.00 часа с изпълнение на химна на българската гора "Хубава си, моя горо" и химна на Странджа - "Ясен месец". В първия фестивален ден ще се проведе и конкурса за вкусна, пролетна, странджанска гозба.

В 11.05 часа ще бъде дадено началото на първите два най-дълги туристически маршрута  - маршрут №3: до местността "Котвината" и манастирче "Света Троица" с вековните лъжници. Дължината на маршрута е 11 км, които ще бъдат изминат иза 5 часа и половина. Вторият е кръговият маршрут №4  - Граматиково - Труцкият път - Гя[в]ол долът - Кариерата - чешмата Пòте - изворите на Мъне (под Мързево / Кондолово) - отдих със закуски и напитки в Кондолово и обратно по десния бряг на Мъне - край манастир "Света Елена" - устието на Мъне - Бучово - водопадът - лозята - чешма - Граматиково. Дължината е 8 км. в едната посока, а времето за отиване и връщане е шест часа и половина.

В 11.30 часа ще започве награждаване на победителите в кулинарен конкурс за най-вкусен странджански зелник и най-пивка странджанска ракийка.

А в 11.50 часа ще бъде даден старт на двата по-леки туристически маршрута през първия фестивален ден - маршрут №1, лек и кратък - до Язмицата и манастир "Свети Костадин" и маршрут №2  със собствен превоз от Граматиково до Кондолово, оттам по пътеката "В царството на зелениката" - кръгов - 4,5 км; (поне) 3 часа.

В 20.00 часа ще бъде запален фестивалния огън.

Вторият фестивал ден, неделя, 12-ти май ще започне в 05.30 часа с посрещане на изгрева. В 09.30 часа ще бъде дадено началото на сложен маршрут за подготвени и самоотвержени природоизпитатели - маршрут №5 - начална точка при манастира "Свети Илия" до Граматиково с преход - от манастира - света Марина - Тумбата - бродът при Гърковци на Велека - Индипасха и обратно, време - минимум шест часа и половина, с газене на река Велека в двете посоки.