Проф. Светозар Бенчев връчи студентските книжки на първокурсниците. Снимки Лина Главинова

Проф. Светозар Бенчев връчи студентските книжки на първокурсниците. Снимки Лина Главинова

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас откри втората си учебна година. "Много съвети могат да Ви дадат днес, но аз ще Ви дам един - търсете вдъхновението", каза в приветствието си ректорът на НХА проф. Николай Драчев. Той поздрави новите студенти и второкурсниците във филиала на единствената Художествена академия у нас. Тя се помещава на втория етаж на Магазия 1.

"Измина една година от откриването на филиала. Това е и много, и малко време. Но през тази година филиалът се превърна, не само в образователен, но и в културен център", каза директорът на филиала на НХА проф. Георги Янков.

Официални гости на откриването на академичната учебна година бяха народните представители от ГЕРБ - Ивелина Василева и Диана Саватева, зам.-областният управител на област Бургас Севдалина Турманова, общинските съветници Калояна Живкова и Диан Димов, кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. Церемонията уважиха и ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова, както и певицата Тони Димитрова.

Първокурсниците получиха студентските си книжки от проф. Светозар Бенчев - декан на Факултет за изящни изкуства в Националната художествена академия.

В изложбената зала на филиала е подредена изложба с плакати от конкурса за плакат за тазгодишното издание на Международния филмов фестивал, който се проведе в Бургас.

Галерия