Филмът на Надежда Косева Клопка закри тазгодишното издание на фестивала. Снимки Авторът

Филмът на Надежда Косева Клопка закри тазгодишното издание на фестивала. Снимки Авторът

Филм на Вим Вендерс спечели втора "Сребриста чайка" от бургаския "София филм фест на брега". Тазгодишната статуетка е за новия филм на режисьора "Прекрасни дни" - Япония - Германия. Той поведе в класацията на зрителите след прожекцията си и остана на първо място до края на фестивала. Първата статуетка от бургаския фестивал за Вендерс бе през 2015 година за "Солта на земята". В този филм Вендерс работи съвместно с Жулиано Рибейро Салгадо. И тогава филмът поведе в класацията на зрителите с оценка 5.81. На финала на кинофестивала "Солта на земята" бе изпреварен с 5 стотни от "Раната" на Фитих Акин. Но пък получи "Сребриста чайка" - наградата на Община Бургас, която бе присъдена от професионалното жури.

Девет години по-късно Вим Вендерс отново грабна "Чайка"-та, като този път тя бе отредена от публиката за най-добър филм.

Наградата на професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров бе присъдена посмъртно на актрисата Гергана Гройс за изпълнението й във филма "Блудният син" на режисьора Димитър Сарджев.

Наградата на Областна управа Бургас бе за късометражния филм "Мама умря днес" на режисьора Владимир Андреев. Призът бе връчен от областния управител Пламен Янев.

22-то издание на "София филм фест на брега" бе закрит с прожекцията на втория пълнометражен филм на Надежда Косева - "Клопка".

Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия