Lenta

Lenta

Филм от Казахстан открива "Кино под звездите" стартира от 1-ви юли, вторник, до края на лятото с безплатни прожекции на български, казахстански, френски, руски и чешки филмови заглавия от 21.00 часа на открита сцена "Охлюва".

Четиридневна филмова поредица от Казахстан  дава старт на прожекциите. Киноманите ще видят "Небето на моето детство" на 1-ви юли. Това е една нестандартна екранизация на режисьорът  Рустем Абдрашов, който разказва за детството и юношеството на първият президент на Република Казахстан - Назарбаев. Историята е създадена по мотиви от книгите "Без леви и десни", "Епицентърът на света", "В центъра на Евразия" и отразява реални събития от живота на държавния глава. Филмът разказва за изграждането на личността и характера на лидера на нацията, за неговите първи победи, надежди и сбъднати мечти.
На 2-ри юли гледаме "Подарък за Сталин" 2008 г. Създадена по действителен случай лентата разказва за поредицата от събития през 1949 година.
Къз Жибек (в превод от казахски означава "Нежна, като коприна")  ще видим на 3-ти юли, четвъртък. Прожекцията разказва за изпепеляващата любов между Толеген и красавицата Жибек.
Финалът на седмицата на казахстанското кино е запазен за филма "Храбрите" на режисьорът Акан Сатаев. Сюжетът ни връща в първата половина на ХVІІІ век, когато казахския народ воюва с джунгарите.