Филмът получи наградата на публиката на фестивала в Бургас

Филмът получи наградата на публиката на фестивала в Бургас

Филмът "Ще умреш на 20" на Амжат Абу Алала е предложението на Судан за наградите "Оскар". Лентата бе включена в програмата на тазгодишното издание на "Burgas International Film Fest" и получи наградата на публиката. Новината съобщиха организаторите на бургаския фестивал на официалната си страница в социалните мрежи.

За първи път филм от Судан ще участва в надпреварата за филмовите награди "Оскар" в категория "Чуздоезичен филм". Това е голямо признание, защото "Ще умреш на 20" е само осмият пълнометражен филм в историята на суданското кино. Това отбелязва значителен момент в културния пейзаж на страната и отваря врати за нова вълна от местни режисьори, копнеещи да имат своите истории, гласове и перспективи, обгърнати от аудиторията обратно у дома и чужбина.

Режисьор на филма е Амжат Абу Алала. Учи медии в университета в Emirates и работи като режисьор на филми и документални филми за арабски и чуждестранни канали. Като продуцент и режисьор той е направил множество късометражни филми, които са показани на филмови фестивали. Филма "STUDIO" (2012 г.) се създава на семинар, воден от Абас Киаростами. В момента той оглавява комитета за програмиране на фестивала за независим филм в Судан и е представител на Судан в Арабския филмов институт.

"Ще умреш на 20" е копродукция на Судан, Франция и Египет. Сценаристи са Амжат Абу Алали; Юсеф Ибрахим, оператор: Себастиян Гьоферт. Музиката е на Амине Бухафа. Продуценти са Арно Домер и Хосам Елуан

В ролите: Мустафа Шехата; Ислам Мубарак; Махмуф Елсараж; Буна Халид и др.

Действието се развива в Судан, провинцията Ал Джазира в наши дни – когато Музамил се ражда, едно пророчество от жреца на селото предсказва, че щом навърши 20 години ще умре. Бащата на Музамил не може да приеме орисията и напуска дома им. Сакина, която е млада майка, отглежда сина си с прекалено голяма загриженост. Един ден Музамил става на 19…

 

Галерия