Георги Тошев е автор на филма за Кристо

Георги Тошев е автор на филма за Кристо

Филм за Христо Явашев - Кристо ще се завърти в "Магазия 1" в Бургас на 10-и октомври. "Кристо в Япония" е озаглавен филмовия проект на Георги Тошев, който ще бъде показан от културен център "Морско казино" от 18.00 часа. Лентата ще бъде прожектирана за първи път именно на бургаската публика. Тя ще покаже един необичаен творец, в страната на изгряващото слънце, през погледа на журналиста и продуцент Георги Тошев.

Пространствените инсталации Христо Явашев – Кристо включват проекти като Опакованият музей за съвременно изкуство на Чикаго (1969г.), Бягащата ограда в Калифорния (1976г.), Чадърите в Япония и САЩ (1991г.), Плаващите кейове на езерото Изео в Италия (2015г.) Името му е символ на иновация и различен поглед по света.

"Кристо в Япония" е част от програмата на първото издание на "Порт Прим Арт Фест", който ще се проведе от 9-и до 14-и октомври. Патрон на фестивала на изкуствата за 2017 година е актрисата Цветана Манева. Творчески директор и идеолог на форума е художникът Стефан Божков. Организатори и домакини на фестивала са Община Бургас и гранд хотел и СПА "Приморец".